S.E.O

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι το SEO / η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης;

Το SEO σημαίνει “βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης”. Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι η διαδικασία με την οποία κάνατε βελτιώσεις σε έναν ιστότοπο, το περιεχόμενό του και τους backlinks για να βελτιώσετε την προβολή στις μηχανές αναζήτησης. Είναι λογικό ότι όσο καλύτερα τοποθετείται ο ιστότοπός σας στις SERP (σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης), είναι πιο πιθανό να τραβήξετε την προσοχή ενός υποψήφιου πελάτη. Πρώτα, ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουμε το «πώς» και το «γιατί» του SEO, προτού αποφασίσουμε αν πρέπει.

Πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης;

Οι κύριες μηχανές αναζήτησης όπως οι Google, Bing, Yahoo, Baidu & Yandex χρησιμοποιούν bots για την ανίχνευση ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Αυτό το bot στη συνέχεια ανατροφοδοτεί τις πληροφορίες που έχει βρει σε ένα κεντρικό ευρετήριο. συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου, των εικόνων, των υπερσυνδέσμων, των βίντεο και άλλων μετρήσεων του ιστότοπου. Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται στη συνέχεια σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει όλες αυτές τις πληροφορίες καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες «εκτός τοποθεσίας». Στη συνέχεια, όταν γίνει ένα ερώτημα αναζήτησης, η μηχανή αναζήτησης θα συμβουλευτεί τα ευρήματα αυτού του αλγορίθμου και θα σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα με τη σειρά που θεωρεί ως τα πιο σχετικά. Αυτά τα ευρήματα ονομάζονται «αποτελέσματα αναζήτησης» ή SERP (σελίδα αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης).

Κατανόηση των αποτελεσμάτων της κύριας μηχανής αναζήτησης

Η κατανόηση του SERP είναι το πρώτο βήμα όταν αποφασίζετε εάν το SEO είναι μια βιώσιμη στρατηγική μάρκετινγκ για εσάς. Με τον απλούστερο όρο, τα αποτελέσματα αναζήτησης σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης χωρίζονται συνήθως σε δύο κύριες κατηγορίες, με πρόσθετες υποκατηγορίες για κάθε μία (ανάλογα με τη φύση της αναζήτησης). Ο πρώτος κύριος τύπος αποτελεσμάτων αναζήτησης, και πιο προφανής, είναι το φυσικό αποτέλεσμα. Ονομάζεται επίσης οργανικά αποτελέσματα, εδώ θα δείτε όλες τις ιστοσελίδες στο ευρετήριο που η μηχανή αναζήτησης έχει καθορίσει ότι σχετίζονται με το ερώτημά σας.

Ο άλλος κύριος τύπος αποτελέσματος αναζήτησης είναι το αποτέλεσμα αναζήτησης με χορηγία. Συνήθως στην κορυφή της ιστοσελίδας, με μια διακριτική ένδειξη ότι πρόκειται για διαφήμιση, αυτές οι ιστοσελίδες έχουν πληρώσει για να εμφανιστούν για αυτό το ερώτημα αναζήτησης. Η σειρά των χορηγούμενων αποτελεσμάτων αναζήτησης συχνά καθορίζεται από παράγοντες όπως το τι είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο ιστότοπος ανά κλικ (PPC), τη βαθμολογία ποιότητας της σελίδας προορισμού και τις αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR).

Δευτερεύοντα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης

Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζουν περιεχόμενο που μπορεί να απαντήσει σε ένα ερώτημα με μεγαλύτερη ακρίβεια από μια απλή λίστα υπερσυνδέσμων. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να σχετίζονται με:

Επιπλέον, οι μηχανές αναζήτησης είναι σε θέση να αντλούν πληροφορίες από ιστότοπους μέσω σχήματος για να βελτιώσουν περαιτέρω τις SERP και να τις κάνουν πιο σχετικές με το ερώτημα.

Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης και γιατί είναι σημαντικό για το μάρκετινγκ

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος μάρκετινγκ, χωρίς κανένα. Το να το πούμε αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει τα άλλα βιώσιμα κανάλια όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το SEO είναι απλώς μοναδικό στο ότι σας επιτρέπει να τοποθετηθείτε μπροστά σε έναν πελάτη ακριβώς τη στιγμή που αναζητά το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχετε. Έχοντας αυτό υπόψη, υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στο SEO που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν ξεκινήσετε μια καμπάνια.

Πρώτον, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το SEO δεν είναι μια εν μία νυκτί λύση για τη δημιουργία περισσότερων πωλήσεων. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια για να δημιουργήσει απόδοση επένδυσης, αν και μετά από περίπου τέσσερις μήνες θα πρέπει να είναι σαφές εάν η στρατηγική σας λειτουργεί.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες του SEO

Οποιοδήποτε τύπο καμπάνιας SEO επιδιώκετε – είτε είναι τοπική, εθνική ή διεθνής – θα πρέπει να αναγνωρίσετε τους τρεις βασικούς πυλώνες του SEO. Αυτοί οι πυλώνες περιλαμβάνουν το on-page SEO (πράγματα όπως η πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών και τις επικεφαλίδες), το SEO εκτός σελίδας (που περιλαμβάνει πρακτικές όπως η δημιουργία συνδέσμων) και το τεχνικό SEO (χρόνος φόρτωσης σελίδας, βελτιστοποίηση διακομιστή, αρχιτεκτονική ιστότοπου και άλλα). Αυτοί οι βασικοί πυλώνες ισχύουν για όλες τις μηχανές αναζήτησης, αν και κάθε μηχανή αναζήτησης τις σταθμίζει διαφορετικά.

SEO και περιεχόμενο στη σελίδα

Η βελτιστοποίηση στη σελίδα (γνωστή και ως επιτόπια SEO) σχετίζεται κυρίως με το περιεχόμενο που γράφετε και τον τρόπο με τον οποίο αυτό αλληλεπιδρά με τα προγράμματα ανίχνευσης ιστού των μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, αφορά και άλλα στοιχεία των ιστοσελίδων σας που έχετε τον έλεγχο και τα οποία βλέπουν οι αναγνώστες σας, όπως μετα-περιγραφές και ετικέτες τίτλου. Κατά μία έννοια, το on-page SEO είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε εμφανίζεται στον ιστότοπό σας και μπορεί να βελτιωθεί για να αυξήσει την κατάταξή σας.

Ως επί το πλείστον, είναι τα στοιχεία των ιστοσελίδων σας με τα οποία θα έρθει σε επαφή το κοινό σας κατά την επίσκεψη στον ιστότοπό σας. Αντίθετα, το off-site SEO σχετίζεται με στοιχεία που προωθούν τη σελίδα σας εξωτερικά, όπως backlinks. Για να σας δώσουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι σχετίζεται συγκεκριμένα το on-page SEO, ακολουθούν οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την οργάνωση της επιτόπιας βελτιστοποίησης:

Λέξεις-κλειδιά Οι φράσεις για τις οποίες θα θέλατε να εμφανίζεται ο ιστότοπός σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Αναλογίες περιεχομένου
Η αναλογία περιεχομένου προς κώδικα σε μια ιστοσελίδα.
Τίτλος σελίδας και δομή επικεφαλίδας
Οι επικεφαλίδες στη σελίδα, που περιγράφουν το θέμα της σελίδας.
Σελίδα Σιλό
Η δομή του περιεχομένου στον ιστότοπο, περαιτέρω επεξεργασία ενός θέματος ή τομέα εξειδίκευσης.
Εσωτερική Σύνδεση
Αυτοαναφορά άλλου περιεχομένου στον ιστότοπο για περαιτέρω επεξεργασία ενός θέματος, που συχνά γίνεται μεταξύ των σιλό σελίδων.

Λέξεις-κλειδιά

Οι λέξεις-κλειδιά είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης των ανιχνευτών Google για τη συνάφεια της σελίδας σας με το θέμα. Αν και ο αλγόριθμος της Google έχει προχωρήσει μαζικά με τα χρόνια και έχει εισαγάγει πολλούς άλλους παράγοντες κατάταξης στην πορεία, οι λέξεις-κλειδιά εξακολουθούν να καθορίζουν τη συνάφεια. Οι λέξεις-κλειδιά είναι ένα μέσο για τους ανιχνευτές ιστού μηχανών αναζήτησης για την ευρετηρίαση ιστοσελίδων που σχετίζονται με συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως λίγες λέξεις που περιγράφουν το προϊόν που πουλάτε ή την υπηρεσία που παρέχετε.

Οι λέξεις-κλειδιά είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης των ανιχνευτών Google για τη συνάφεια της σελίδας σας με το θέμα. Αν και ο αλγόριθμος της Google έχει προχωρήσει μαζικά με τα χρόνια και έχει εισαγάγει πολλούς άλλους παράγοντες κατάταξης στην πορεία, οι λέξεις-κλειδιά εξακολουθούν να καθορίζουν τη συνάφεια. Οι λέξεις-κλειδιά είναι ένα μέσο για τους ανιχνευτές ιστού μηχανών αναζήτησης για την ευρετηρίαση ιστοσελίδων που σχετίζονται με συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως λίγες λέξεις που περιγράφουν το προϊόν που πουλάτε ή την υπηρεσία που παρέχετε.

Τα περασμένα χρόνια, η δύναμη των λέξεων-κλειδιών στη σελίδα οδήγησε πολλούς δημιουργούς περιεχομένου σε λέξεις-κλειδιά, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούσαν υπερβολικά τις φράσεις στο αντίγραφό τους με την ελπίδα ότι θα έπαιρναν την πρώτη θέση κατάταξης στους SERP. Με τα χρόνια, η Google εισήγαγε νέες ενημερώσεις για την απαγόρευση και την τιμωρία ιστότοπων που διέπραξαν γέμιση λέξεων-κλειδιών και είναι πλέον ένας απαρχαιωμένος τρόπος για να κατατάξετε τον ιστότοπό σας.

Πρέπει επίσης να σκεφτείτε τους αναγνώστες σας εδώ. Μια σελίδα γεμάτη λέξεις-κλειδιά είναι απίθανο να διαβαστεί καλά, επομένως πιθανότατα θα αναπηδήσουν αρκετά γρήγορα. Με τη σειρά του, αυτό θα κάνει την Google να κατατάξει τον ιστότοπό σας χαμηλότερα (αν όλοι αναπηδούν τόσο γρήγορα, προφανώς δεν έχει καμία αξία για τους αναγνώστες). Μια νέα ενημέρωση αλγορίθμου Google κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 – η Χρήσιμη Ενημέρωση Περιεχομένου – η οποία δίνει προτεραιότητα στην αναγνωσιμότητα περισσότερο από ποτέ. Ουσιαστικά, το περιεχόμενο που γράφτηκε για μηχανές αναζήτησης και όχι για ανθρώπινους αναγνώστες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχει τόσο καλή απόδοση όσο φυσικό, αναγνώσιμο περιεχόμενο. Με λίγα λόγια, η γέμιση λέξεων-κλειδιών απλά δεν αξίζει τον κόπο.

Συνοπτικά, οι λέξεις-κλειδιά πρέπει να χρησιμοποιούνται έξυπνα και με φειδώ για να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πολύ πιο εις βάθος διαδικασία έρευνας λέξεων-κλειδιών. Συγκεκριμένα, πρέπει να προσαρμόσετε τις λέξεις-κλειδιά με τον ακόλουθο τρόπο:

URL Εάν μπορείτε φυσικά να χωρέσετε την κύρια λέξη-κλειδί σας στη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας σας, κάντε το οπωσδήποτε. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο, βοηθά στην προβολή του ιστότοπού σας. Ωστόσο, εάν η διεύθυνση URL φαίνεται βαρετή ή διαβάζεται αφύσικα με τη λέξη-κλειδί που περιλαμβάνεται, αφαιρέστε την. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση λέξεων τερματισμού όπως «και», «το», «για» ή οποιαδήποτε άλλη πρόθεση.
Τίτλος
Φυσικά, ενσωματώστε τη λέξη-κλειδί σας κάπου στον τίτλο. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τη λέξη-κλειδί κάπου κοντά στην αρχή του τίτλου σας. Η Google – και άλλες μηχανές αναζήτησης – είναι γνωστό ότι κατατάσσουν τις σελίδες υψηλότερα, εάν αναφέρουν τη λέξη-κλειδί τους το συντομότερο δυνατό.
Μέτα Περιγραφές
Η φυσική προσαρμογή της λέξης-κλειδιού σας στη μετα-περιγραφή είναι σημαντική, καθώς αυτό αποτελεί μέρος του τι θα δουν οι χρήστες του Ιστού στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης. Μια μηχανή αναζήτησης συχνά ενισχύει τις λέξεις-κλειδιά σε μετα-περιγραφές, κάτι που προσελκύει χρήστες στη σελίδα σας. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό με φυσικό, μη ανεπιθύμητο τρόπο.
Μέτα Τίτλος
Η τοποθέτηση μιας λέξης-κλειδιού στον μετα-τίτλο είναι ένας καλός τρόπος για να μεταφέρετε το θέμα της σελίδας σας στους ανιχνευτές ιστού. Όπως και η μετα-περιγραφή, δίνει επίσης στους χρήστες του Ιστού μια καλή ιδέα για το τι καλύπτει το άρθρο σας. Η χρήση της κύριας λέξης-κλειδιού στον μετα-τίτλο σας είναι μία από τις βέλτιστες πρακτικές της Google, επομένως σίγουρα αξίζει να το κάνετε.
Η Πρώτη Παράγραφος
Πρέπει να πείσετε τα ρομπότ της μηχανής αναζήτησης από την αρχή ότι το περιεχόμενό σας έχει συνάφεια, γι’ αυτό πρέπει να συμπεριλάβετε την κύρια λέξη-κλειδί σας κάπου στην πρώτη παράγραφο. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριλάβετε τη λέξη-κλειδί κάπου μέσα στις πρώτες 100 λέξεις.
Alt Tags και ονόματα αρχείων εικόνας
Τα προγράμματα ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα περιεχόμενα μιας εικόνας, επομένως χρειάζονται περιγραφικά ονόματα αρχείων εικόνας και ετικέτες alt για να αξιολογήσουν τη συνάφεια της εικόνας.

Κατά τη διεξαγωγή έρευνας λέξεων-κλειδιών, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι χρήστες ιστού αναζητούν τις υπηρεσίες σας ελαφρώς διαφορετικά από το πώς θα γράφατε για αυτές. Ίσως χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις που είναι έξω από το κανονικό λεξιλόγιό σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να τροποποιήσετε ελαφρώς τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε για τα προϊόντα σας για να κατατάσσεστε καλά στα SERP.

Η έρευνα λέξεων-κλειδιών μπορεί να εμφανίσει πολλές παραλλαγές της κύριας λέξης-κλειδιού που αναζητούν οι άνθρωποι, επομένως η συμπερίληψη αυτών στο περιεχόμενό σας μπορεί να διευρύνει την απήχησή σας.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε διαφορετικούς τύπους λέξεων-κλειδιών για να στοχεύσετε ένα συγκεκριμένο κοινό. Για παράδειγμα, όσοι θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν έχουν διαφορετική πρόθεση από εκείνους που απλώς αναζητούν πληροφορίες. Επομένως, αναζητήστε λέξεις-κλειδιά με εμπορικές φράσεις όπως «αγορά» ή «προς πώληση» εάν προσπαθείτε να πουλήσετε το προϊόν σας. Για ενημερωτικά άρθρα, αναζητήστε λέξεις-κλειδιά που βασίζονται σε ερωτήσεις όπως «πώς να», «τι είναι» και ούτω καθεξής.

Τύποι λέξεων-κλειδιών

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λέξεων-κλειδιών, οι λέξεις-κλειδιά short tail και long tail λέξεις-κλειδιά. Οι λέξεις-κλειδιά με σύντομη ουρά – που μερικές φορές αναφέρονται ως «κεφαλικοί όροι» – είναι λέξεις-κλειδιά με ευρύ θέμα. Δεν πρέπει να περιέχουν περισσότερες από 3 λέξεις.

Οι λέξεις-κλειδιά σύντομης ουράς, όπως η «ταξιδιωτική ασφάλεια» είναι ο πιο ανταγωνιστικός τύπος λέξεων-κλειδιών, καθώς αναζητούνται πιο συχνά. Οι λέξεις-κλειδιά Long tail αποτελούνται από φράσεις που είναι μεταξύ 3 και 5 λέξεων. Είναι πιο συγκεκριμένες φράσεις, όπως «ταξιδιωτική ασφάλιση ανώτερης ηλικίας» και χρησιμοποιούνται για τη στόχευση εξειδικευμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Οι λέξεις-κλειδιά Long tail αναζητούνται λιγότερο συχνά από τις λέξεις-κλειδιά για short tail. Οι λέξεις-κλειδιά μπορούν περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν με βάση τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται στις προθέσεις αναζήτησης ενός χρήστη. Οι κύριες προθέσεις αναζήτησης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ενημερωτικές – Οι ενημερωτικές λέξεις-κλειδιά είναι ερωτηματικές. Γίνεται αναζήτηση από χρήστες ιστού που ψάχνουν να βρουν μια συγκεκριμένη απάντηση σε ένα ερώτημα – όχι για να αγοράσουν ένα προϊόν ή να εγγραφούν στον ιστότοπό σας.

Τα ερωτήματα ενημερωτικής αναζήτησης ξεκινούν συνήθως με «τι», «πώς» ή «γιατί». Για παράδειγμα, «πώς να δένω μια γραβάτα». Εάν η εταιρεία σας πουλά γραβάτες, αυτή είναι σίγουρα μια ανάρτηση ιστολογίου που θα θέλατε να καλύψετε. Με τη δυνατότητα να απαντήσετε σε αυτούς τους όρους, ο ιστότοπός σας θα μπορούσε επίσης να καταταχθεί για ενημερωτικές αναζητήσεις. Αν και αυτό δεν οδηγεί άμεσα σε μετατροπές, αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας. Μόλις ένας χρήστης ιστού αναγνωρίσει την επωνυμία σας ως χρήσιμη πηγή πληροφοριών, μπορεί να στραφεί στον ιστότοπό σας για προϊόντα κάπου στη γραμμή.

Τα ενημερωτικά άρθρα είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν οποιονδήποτε ιστότοπο να κατατάσσεται καλά. Αυτός ο τύπος περιεχομένου συμβάλλει στο E-A-T σας (Εξειδίκευση, Αυθεντία και Αξιοπιστία), που οδηγεί την Google και τους αναγνώστες σας να στραφούν σε εσάς ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Εμπορική – Οι λέξεις-κλειδιά εμπορικής πρόθεσης μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες πωλήσεις. Γενικά, αυτές οι λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές για να βρουν περισσότερες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Μπορεί να αναζητούν κριτικές προϊόντων, 10 κορυφαίες λίστες ή άρθρα σύγκρισης προϊόντων. Η αναζήτηση μπορεί να μοιάζει με το “καλύτερο Chromebook 2022” ή “τα κορυφαία 10 Chromebook”. Αυτοί οι τύποι αναζήτησης δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι μετατροπές ιστότοπου είναι εγγυημένες, αλλά υποδηλώνουν ότι ο χρήστης ιστού έχει εμπορική πρόθεση.

Ψάχνουν να βρουν ποιο προϊόν να αγοράσουν. Δημιουργώντας περιεχόμενο που στοχεύει εμπορικές λέξεις-κλειδιά, θα μπορούσατε να ρυθμίσετε τον επισκέπτη του ιστότοπου για μετατροπή προτείνοντας το προϊόν σας μέσα στο άρθρο.

Πλοήγηση – Οι λέξεις-κλειδιά πλοήγησης σχετίζονται με αναζητήσεις που πραγματοποιούνται από χρήστες που έχουν ήδη ένα αποτέλεσμα στο μυαλό τους. Αυτές οι αναζητήσεις γνωρίζουν τη σελίδα που αναζητούν, όπως το YouTube, το eBay ή το Amazon.

Οι λέξεις-κλειδιά πλοήγησης μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πράγματα όπως “οδηγίες προς X”, “κόστος X” και “Χ τιμές”. Αυτές οι αναζητήσεις υποδηλώνουν ότι ο χρήστης του ιστού είναι ήδη εξοικειωμένος με την επωνυμία, αλλά θέλει να μάθει κάτι συγκεκριμένο για αυτήν.

Σε αντίθεση με τους άλλους τύπους λέξεων-κλειδιών, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σχετικά με τις λέξεις-κλειδιά πλοήγησης από τη σκοπιά ενός webmaster. Αν δεν είστε ήδη επώνυμη επωνυμία, υπάρχει μικρή πιθανότητα να επιτύχετε σταθερή επισκεψιμότητα λέξεων-κλειδιών πλοήγησης. Ωστόσο, καθώς η επωνυμία σας γίνεται πιο αναγνωρίσιμη (χάρη σε μια επιτυχημένη καμπάνια βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης!), ενδέχεται να αρχίσετε να λαμβάνετε επισκέψεις μέσω αναζητήσεων πλοήγησης.

Συναλλαγές – Αυτές οι λέξεις-κλειδιά αφορούν όλες τις μετατροπές. Μια λέξη-κλειδί συναλλαγής σημαίνει ότι ο ερευνητής είναι έτοιμος να αγοράσει το προϊόν, όπως «Ενοικίαση αντιπροσωπείας SEO στο Newcastle», «Υπηρεσίες SEO στο Newcastle» ή «Newcastle SEO Expert».

Ο χρήστης του Ιστού μπορεί να έχει ήδη ολοκληρώσει μια εμπορική αναζήτηση και είναι τώρα έτοιμος να αναλάβει δράση σε έναν ιστότοπο και να αγοράσει, να κάνει κράτηση ή να εγγραφεί.

Κανιβαλισμός  λέξεων-κλειδιών

Κανιβαλισμός είναι όταν ο ιστότοπός σας έχει δύο ή περισσότερα παρόμοια άρθρα που ανταγωνίζονται για τις ίδιες λέξεις-κλειδιά. Ονομάζεται «κανιβαλισμός», καθώς οδηγεί αυτές τις ιστοσελίδες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη και ουσιαστικά καταστρέφει τις πιθανότητες για οποιαδήποτε κατάταξη. Ο κανιβαλισμός συμβαίνει όταν δημιουργείτε δύο σελίδες στον ιστότοπό σας που διαθέτουν παρόμοιο περιεχόμενο ή τις βελτιστοποιείτε για την ίδια λέξη-κλειδί.

Ακόμα κι αν οι λέξεις-κλειδιά είναι διαφορετικές, η έντονη ομοιότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κανιβαλισμό. Για παράδειγμα, οι λέξεις-κλειδιά «περιεκτικός οδηγός SEO» και «εξήγηση του SEO», αν και είναι σαφώς διαφορετικές, μπορεί να οδηγήσουν σε κανιβαλισμό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, καθώς η Google θα εμφανίζει μόνο 1-2 σελίδες από κάθε ιστότοπο ως απάντηση σε κάθε ερώτημα αναζήτησης.

Μην υποθέσετε λανθασμένα ότι όσο περισσότερο γράφετε για το ίδιο θέμα, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες κατάταξης του ιστότοπού σας. Ο κανιβαλισμός όχι μόνο σας οδηγεί στον ανταγωνισμό με τον εαυτό σας, αλλά επηρεάζει επίσης την ποιότητα των backlinks και την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων. Ο κανιβαλισμός μειώνει τη δύναμη του καθενός, με αποτέλεσμα και οι δύο σελίδες σας να κατατάσσονται χαμηλότερα.

Για να κρίνετε εάν ο ιστότοπός σας πάσχει από κανιβαλισμό, απλώς πληκτρολογήστε το όνομα τομέα σας στο Google, ακολουθούμενο από τις σχετικές λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται. Εάν παρατηρήσετε ότι και οι δύο σελίδες εμφανίζονται πολύ πιο κάτω στη λίστα των αποτελεσμάτων, τότε ο ιστότοπός σας πιθανότατα επηρεάζεται από κανιβαλισμό.

Για να λύσετε τον κανιβαλισμό σας, έχετε πολλές επιλογές:

  • Θα μπορούσατε να ορίσετε τη σελίδα που θεωρείτε πιο σημαντική ως κανονική σελίδα.
  • Θα μπορούσατε να συγχωνεύσετε τις δύο (ή περισσότερες) σελίδες μαζί σε ένα άρθρο. Εάν είναι δυνατό να συνδυάσετε τα δύο άρθρα σε ένα κομμάτι χωρίς να μειώσετε τη συνολική ποιότητα του περιεχομένου, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε.
  • Θα μπορούσατε να διαγράψετε εντελώς το πιο αδύναμο από τα δύο άρθρα. Εάν δεν υπάρχει τρόπος συγχώνευσης των δύο, θα πρέπει να αφαιρέσετε ένα από τα άρθρα και να εστιάσετε στη βελτιστοποίηση του ισχυρότερου κομματιού περαιτέρω.

Αναλογίες περιεχομένου

Αν και παραμένει ασαφές πόσο επηρεάζει η αναλογία περιεχομένου προς HTML την κατάταξή σας, σίγουρα επηρεάζει πολλές πτυχές της εμπειρίας χρήστη. Κυρίως, οι κακές αναλογίες περιεχομένου μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα της σελίδας, τόσο για τους χρήστες του ιστότοπού σας όσο και για τους ανιχνευτές ιστού της μηχανής αναζήτησης.

Αν και μπορεί να μην είναι ρητός παράγοντας κατάταξης, θα διαπιστώσετε ότι η συντριπτική πλειονότητα των σελίδων υψηλής κατάταξης έχουν πολύ περισσότερο περιεχόμενο από ό,τι έχουν κώδικα HTML. Οι αναλογίες περιεχομένου σχετίζονται με το πόσο κώδικα HTML έχετε σε μια ιστοσελίδα σε σύγκριση με το επίπεδο περιεχομένου. Το HTML είναι ο αόρατος κώδικας που υποστηρίζει τη σελίδα. Καθοδηγεί τα προγράμματα περιήγησης ιστού για τον τρόπο εμφάνισης της σελίδας. Όσο περισσότερο HTML στη σελίδα, τόσο πιο «φουσκωμένος» γίνεται ο ιστότοπος, γεγονός που επιβραδύνει τα πράγματα για τον χρήστη.

Η ύπαρξη περισσότερου κειμένου από κώδικα εκπληρώνει το σκοπό οποιουδήποτε ιστότοπου – να παρέχει πληροφορίες που απευθύνονται σε ανθρώπους! Λιγότερος κώδικας σημαίνει επίσης ότι τα προγράμματα περιήγησης ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να βρουν πώς να εμφανίσουν το περιεχόμενό σας. Τέλος, με λιγότερες πληροφορίες HTML προς ανάγνωση, τα ρομπότ ανίχνευσης μπορούν να διαβάσουν τη σελίδα σας πιο γρήγορα. Για καθέναν από τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να έχετε πολύ λιγότερο HTML από περιεχόμενο.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να στοχεύσετε σε αναλογία κειμένου προς HTML 70%. Για να μάθετε τις αναλογίες περιεχομένου/κώδικά σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρονικό έλεγχο αναλογίας κώδικα προς κείμενο. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη την ποσότητα του κώδικα που έχετε στη σελίδα σας και να τον συγκρίνετε με το επίπεδο περιεχομένου σας με μη αυτόματο τρόπο.

Σελίδα και Δομή Επικεφαλίδας

Το κύριο συστατικό του on-page SEO είναι το πραγματικό περιεχόμενο, αλλά ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε αυτό το περιεχόμενο. Η διαμόρφωση της σελίδας σας με σαφείς επικεφαλίδες και δομή είναι το κλειδί για τη βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης.

Πρώτον, το καθιστά πιο εύπεπτο για τους επισκέπτες του ιστότοπου και, δεύτερον, το καθιστά πιο κατανοητό από τα ρομπότ μηχανών αναζήτησης. Οι υπότιτλοι δίνουν στον αναγνώστη ένα φυσικό διάλειμμα μεταξύ των τμημάτων. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που μόλις διάβασαν και επίσης να προετοιμαστούν για την ενότητα που πρόκειται να διαβάσουν.

Γενικά, οι χρήστες ιστού δεν θέλουν να διαβάζουν τεράστια τμήματα κειμένου χωρίς σημάδια εσοχής ή ανάλυσης θέματος. Κάθε φορά που συμβαίνουν σε μια σελίδα που δεν έχει αίσθηση δομής, είναι πιο πιθανό να αναπηδήσουν παρά να παραμείνουν και να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο. Οι χρήστες του Ιστού αναζητούν γρήγορες απαντήσεις που είναι ευανάγνωστες, όχι μακροσκελείς και περίπλοκες απαντήσεις.

Όταν μια μηχανή αναζήτησης παρατηρήσει υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης, θα τιμωρήσει τη σελίδα μειώνοντας την κατάταξή της. Κάθε κεφαλίδα λειτουργεί ως άγκυρα για το κείμενο που ακολουθεί. Όχι μόνο αυτό επιτρέπει την άνετη ανάγνωση, αλλά κάθε επικεφαλίδα ανακοινώνει τη μικρή μετατόπιση του θέματος στα bots.

Σελίδα Σιλό

Η τοποθέτηση του ιστοτόπου σας σε σιλό σημαίνει οργάνωση των σελίδων σας για να διευκολύνει τα bots ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης και τους επισκέπτες του Ιστού να πλοηγούνται στον ιστότοπό σας. Γνωστά και ως συστάδες περιεχομένου, τα σιλό είναι παρόντα στους περισσότερους ιστότοπους σήμερα. Αυτό το στυλ αρχιτεκτονικής ιστότοπου ομαδοποιεί αποτελεσματικά σχετικές σελίδες και τις παραθέτει με λογική σειρά.

Αντί να παρατίθενται οι σελίδες σας με τυχαία σειρά (γνωστή ως επίπεδη δομή), τα σιλό σελίδων διατηρούν το περιεχόμενό σας λογικά οργανωμένο. Συνήθως, κάθε σιλό ξεκινά με μια σελίδα προορισμού που ορίζει τον τόνο για το περιεχόμενο που ακολουθεί. Για να δημιουργήσετε σιλό σελίδων, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τα κύρια σημεία εστίασης του ιστότοπού σας.

Εάν, για παράδειγμα, είστε εταιρεία μάρκετινγκ αναζήτησης, τα κύρια θέματα σας θα είναι SEO, PPC και ούτω καθεξής. Κάθε μία από αυτές τις γενικές εργασίες θα χρησιμεύσει ως επικεφαλής σιλό, κάτω από τα οποία θα αρχειοθετήσετε ιστοσελίδες που σχετίζονται με αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να μπορείτε να καταχωρήσετε κάθε κομμάτι του περιεχομένου σας κάτω από ένα από αυτά τα σιλό, είτε μέσω άμεσης συνάφειας είτε λόγω χαλαρής συνάφειας.

Εάν βρεθείτε με πολλές ιστοσελίδες που δεν μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε, δείτε αν μπορείτε να βρείτε ένα κοινό θέμα μεταξύ τους για να δημιουργήσετε ένα νέο σιλό. Οι ιστοσελίδες «Σχετικά με εμάς» και «Στοιχεία επικοινωνίας» μπορούν να αρχειοθετηθούν μεμονωμένα στον ριζικό φάκελο.

Με βάση το παράδειγμα μάρκετινγκ αναζήτησης που παρέχεται παραπάνω, η διεύθυνση κάθε σιλό θα πρέπει να μοιάζει με αυτό:

  • https://firmagroup.gr/SEO/
  • https://firmagroup.gr/SEO/Αθήνα/
  • https://firmagroup.gr/SEO/Χολαργός/

Αφού αναδιοργανώσετε με επιτυχία κάθε υπάρχουσα σελίδα, συνεχίστε να προσθέτετε νέο περιεχόμενο σε κάθε σιλό με την πάροδο του χρόνου. Εάν παρατηρήσετε ότι ένα σιλό λείπει ιδιαίτερα, εστιάστε στη δημιουργία νέου περιεχομένου για αυτό. Καθώς έχετε ήδη δημιουργήσει το θέμα του σιλό, η δημιουργία πιο άμεσου και σχετικού περιεχομένου θα πρέπει να είναι εύκολη.

Εσωτερική Σύνδεση

Αφού οργανώσετε όλο το περιεχόμενό σας σε κατάλληλα σιλό, αρχίστε να αναζητάτε ευκαιρίες εσωτερικών συνδέσεων μεταξύ μεμονωμένων ιστοσελίδων. Αν και μόλις αφιερώσατε χρόνο για να διαχωρίσετε όλο το περιεχόμενό σας, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να διατηρείτε συνδέσμους μεταξύ περιεχομένου που βρίσκεται σε ξεχωριστά σιλό και μεταξύ κάθε σελίδας του ίδιου σιλό.

Η σύνδεση κάθε σελίδας μέσα σε ένα σιλό με κάθε άλλη σελίδα στο ίδιο σιλό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε επίκαιρη εξουσία και να προτείνετε στην Google ότι είστε ο ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, οι εσωτερικοί σύνδεσμοι μεταφέρουν τους επισκέπτες του ιστότοπού σας από το ένα μέρος του ιστότοπού σας στο άλλο. Διαφέρουν από τους εξωτερικούς συνδέσμους καθώς παραμένουν αποκλειστικά εντός των ορίων του ιστότοπού σας. Για παράδειγμα, εάν σε ένα άρθρο για το SEO τυχαίνει να αναφέρετε ενημερώσεις αλγορίθμων, θα πρέπει να παρέχετε έναν εσωτερικό σύνδεσμο σε μία από τις ιστοσελίδες σας που σχετίζεται με ενημερώσεις της Google.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης να κατανοήσουν τους συνδέσμους μεταξύ και εντός συγκεκριμένων θεμάτων. Τα ρομπότ ανιχνεύονται μεταξύ ιστοσελίδων μέσω συνδέσμων, που σημαίνει ότι επιταχύνετε τη διαδικασία ανίχνευσης παρέχοντας συνδέσμους στους οποίους θα ακολουθήσει το ρομπότ. Αυξάνετε επίσης τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών του ιστότοπού σας διαφημίζοντας άλλο περιεχόμενο που μπορεί επίσης να τους ενδιαφέρει.

Off-Page SEO (Backlinks)

Το SEO εκτός σελίδας σχετίζεται κυρίως με backlinks – αλλά τι είναι το backlink; Τα backlinks είναι ουσιαστικά ο σύνδεσμος από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει να αναφέρονται ως μονόδρομοι σύνδεσμοι, εισερχόμενοι σύνδεσμοι ή εισερχόμενοι σύνδεσμοι.

Το SEO εκτός σελίδας είναι κυρίως η πράξη απόκτησης όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων εισερχόμενων συνδέσμων που οδηγούν στον ιστότοπό σας. Μα γιατί? Έχουν τεράστια σημασία στον κόσμο του SEO, καθώς, για τα προγράμματα περιήγησης ιστού, θεωρούνται ψήφοι εμπιστοσύνης από άλλους ιστότοπους. Εάν ένας αξιοσέβαστος ιστότοπος πιστεύει αρκετά για το περιεχόμενό σας ώστε να θέλει να το αναφέρει στο κείμενό του, τότε τα προγράμματα περιήγησης αναζήτησης έχουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν ότι το περιεχόμενό σας είναι αξιόπιστο. Όσο περισσότερα backlinks αποκτήσετε, τόσο πιο ψηλά θα εμφανίζεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης Google.

Τα backlinks και το off-site SEO είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν από το on-site SEO. Ωστόσο, η λήψη των σωστών backlinks καθορίζει πού θα εμφανίζεστε στην κατάταξη αναζήτησης, καθώς η Google επιβεβαίωσε ότι παραμένει ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας κατάταξης το 2022. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι backlink που θα συναντήσετε και η σωστή ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας.

Δελτία τύπου backlinks

Τα backlinks με δελτία τύπου αποτελούν εδώ και καιρό πηγή διαμάχης στον κόσμο της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης. Αυτή η αμφιβολία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά την εποχή των μαύρων καπέλων του SEO.

Ένα δελτίο τύπου, με λίγα λόγια, είναι η δημιουργία ενός άρθρου που περιγράφει λεπτομερώς ένα νέο προϊόν, υπηρεσία ή χαρακτηριστικό μιας επιχείρησης που αποστέλλεται για δημοσίευση σε έναν ιστότοπο δημοσίων σχέσεων. Αυτή έγινε μια δημοφιλής στρατηγική SEO εκτός σελίδας, όταν τα ανεπιθύμητα μηνύματα δεν περιορίστηκαν τόσο πολύ από τις μηχανές αναζήτησης όσο σήμερα. Οι υπεύθυνοι ιστού άρχισαν να στέλνουν δελτία τύπου με κακή γραφή και πολλές λέξεις-κλειδιά στις υπηρεσίες ειδησεογραφικών ειδήσεων, με backlinks να τοποθετούνται άβολα παντού.

Μερικές φορές, δημοσιεύονταν δελτία τύπου που δεν ανακοίνωναν καν κάτι νέο. Μόλις η Google το έπιασε αυτό, κατέστησε τους συνδέσμους ανακοινώσεων τύπου ως «μαύρο καπέλο» κάνοντας όλους τους σχετικούς συνδέσμους «μη παρακολούθηση». Αυτό σήμαινε ότι τα backlinks με δελτία τύπου σταμάτησαν ουσιαστικά να παρέχουν στους ιστότοπους εξουσία και δύναμη συνδέσμων. Αν και τα τυπικά δελτία τύπου δεν έχουν πλέον καμία αξία SEO, ένα καλογραμμένο κομμάτι από έναν επαγγελματία δημοσίων σχέσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σημαντική προσέγγιση SEO. Ένας επαγγελματίας δημοσίων σχέσεων μπορεί να είναι σε θέση να μετατρέψει ένα δελτίο τύπου σε κάτι αξιοσημείωτο που μπορεί να θέλει να πάρει ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος.

Εάν η ιστορία γίνει αντιληπτή από έναν δημοσιογράφο, είναι πιθανό να συμπεριλάβει έναν σύνδεσμο παρακολούθησης στο άρθρο του, ο οποίος θα μπορούσε να εμφανίζεται σε έναν εξέχοντα ειδησεογραφικό ιστότοπο. Ως εκ τούτου, παρόλο που απαιτεί μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ακόμη και για την επίτευξη ενός backlink από αυτήν, η διεξαγωγή δελτίων τύπου εξακολουθεί να είναι μια έγκυρη προσέγγιση SEO εκτός σελίδας.

Guest post backlinks

Τα backlinks για τις αναρτήσεις επισκεπτών είναι ένας από τους πιο εύκολους τύπους backlink. Περιλαμβάνει τη σύνταξη περιεχομένου για έναν άλλο ιστότοπο ως επισκέπτης blogger, με έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπό σας είτε στην αρχή της ανάρτησης (ως μέρος ενός βιογραφικού συγγραφέα) είτε τοποθετημένο σε ολόκληρο το αντίγραφο.

Το καλύτερο μέρος για να ενσωματώσετε backlinks σε μια δημοσίευση επισκέπτη θα ήταν σε όλο το περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε στοχευμένες λέξεις-κλειδιά ως κείμενο αγκύρωσης. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια δημοσίευση επισκέπτη, πρέπει να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την κάνετε ένα πολύτιμο περιεχόμενο. Οι αναγνώστες δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για άλλα πράγματα που έχετε γράψει, εάν η ανάρτηση επισκέπτη πέσει απαράδεκτη. Για να βρείτε ευκαιρίες ανάρτησης επισκεπτών, θα μπορούσατε απλώς να αναζητήσετε “ιστοτόπους ανάρτησης επισκεπτών” στο Google.

Αυτό συνήθως θα προκαλέσει τα like του Mashable και του Hubspot, που είναι και οι δύο έγκυρες ευκαιρίες ανάρτησης επισκεπτών. Εναλλακτικά, κάθε φορά που συναντάτε έναν ιστότοπο που σας αρέσει, αναζητήστε φράσεις όπως «γράψτε για εμάς», «συνεισφέρετε» ή ακόμα και «ανάρτηση επισκέπτη». Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε με σιγουριά στον webmaster και να ζητήσετε την ευκαιρία να γράψετε για αυτόν.

Αμοιβαίο link building 

Οι αμοιβαίοι σύνδεσμοι περιλαμβάνουν δύο ιστότοπους που συνδέονται μεταξύ τους. Αυτός ο κατοπτρισμός συνδέσμων μπορεί να προκύψει φυσικά, αλλά είναι πιο πιθανό το αποτέλεσμα επικοινωνίας και συμφωνίας μεταξύ των webmasters κάθε αντίστοιχης σελίδας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις αμοιβαίες συνδέσεις, οι σύνδεσμοι πρέπει να οδηγούν από και προς τις ίδιες σελίδες.

Οι αμοιβαίοι σύνδεσμοι – γνωστοί και ως σύνδεσμοι δικτύου – λειτουργούν καλά ως μέρος μιας στρατηγικής SEO, τόσο για εσάς όσο και για τον άλλο ιστότοπο στον οποίο συνδέεστε, καθώς σας επιτρέπει να ανταλλάξετε αποτελεσματικά την επισκεψιμότητα. Αυτή η προσέγγιση για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων στο SEO ήταν πολύ πιο δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από ό,τι είναι σήμερα, αλλά παραμένει ένας έγκυρος τρόπος για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα και να κερδίσετε τη σύνδεση. Ο λόγος για αυτή τη μείωση της δημοτικότητας οφείλεται στο γεγονός ότι η Google περιορίζει τα ανεπιθύμητα μηνύματα συνδέσμων για να ενθαρρύνει τη δημιουργία πιο φυσικής σύνδεσης. Κατά κάποιο τρόπο, η υπερβολική εστίαση στην αμοιβαία δημιουργία συνδέσμων μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα.

Εάν η πλειονότητα των backlinks σας προέρχεται από αμοιβαίες συμφωνίες, τότε αυτό θα φαινόταν αφύσικο και αναγκαστικό στα μάτια των ανιχνευτών ιστού, ειδικά εάν ένας αριθμός από αυτούς τους αμοιβαίους συνδέσμους οδηγεί σε χαμηλής ποιότητας, κακώς βελτιστοποιημένους ιστότοπους. Ως εκ τούτου, θα συνιστούσαμε να αφιερώσετε χρόνο σε άλλες προσεγγίσεις στο SEO και να ξεκινήσετε μια συμφωνία αμοιβαίας σύνδεσης μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο και γίνεται οργανικά.

Κάθε φορά που εμφανίζεται η ευκαιρία να δημιουργήσετε έναν αμοιβαίο σύνδεσμο με έναν άλλο ιστότοπο, αναρωτηθείτε τα εξής:

  • Είναι ο ιστότοπος καλής ποιότητας; Εάν ο ιστότοπος είναι κακώς συναρμολογημένος, μη οργανωμένος και μοιράζεται ψευδείς πληροφορίες, τότε είναι πολύ απίθανο η ρύθμιση της αμοιβαίας σύνδεσης να σας αποφέρει οφέλη. Ως webmaster, θα πρέπει να είστε σε θέση να κρίνετε την ποιότητα ενός ιστότοπου απλώς κοιτάζοντάς τον.
  • Προσθέτει ο ιστότοπος αξία στον ιστότοπό σας; Η συνάφεια θα πρέπει να είναι πάντα κοντά στις σκέψεις σας, καθώς η απόκτηση backlinks από άσχετους ιστότοπους μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για την αξιοπιστία σας. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο και το κείμενο αγκύρωσης σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενό σας.
  • Είναι ο ιστότοπος ανταγωνιστής; Όπως δεν πρέπει ποτέ να συνδέεστε με τον ιστότοπο ενός ανταγωνιστή, θα πρέπει να αποφύγετε να δημιουργήσετε μια συμμαχία με τον αντίπαλό σας. Ο τελικός στόχος κάθε στρατηγικής SEO είναι να νικήσει τον ανταγωνισμό και να φτάσει στην κορυφή των SERP. Δημιουργώντας αμοιβαίες σχέσεις με τον εχθρό, θα μπορούσατε να τον βοηθήσετε να σας νικήσει στην κορυφή.

Για να σας δώσουμε μια ιδέα με ποιον να δημιουργήσετε αμοιβαίες συνδέσεις, οι καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν διαδικτυακούς καταλόγους και ιστότοπους που ειδικεύονται στη δημιουργία στατιστικών στοιχείων.

Επιστροφή συνδέσμους iframe

Το iframe (ενσωματωμένο πλαίσιο) είναι ένας τύπος backlink όπου μέρος της ιστοσελίδας εμφανίζεται στον ιστότοπο σύνδεσης. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα αυτού είναι η ενσωμάτωση ενός βίντεο YouTube στο HTML του γονικού ιστότοπου. Αυτό το βίντεο μπορεί να αναπαραχθεί στον γονικό ιστότοπο χωρίς να χρειάζεται ο επισκέπτης να επισκεφτεί τον συνδεδεμένο ιστότοπο. Αν και χρησιμοποιούνται πιο συχνά για βίντεο, τα iframes μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία, γραφήματα, διαδραστικό περιεχόμενο και διαφημίσεις.

Το ερώτημα για το πόση βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης παρέχουν τα backlinks iframe είναι προς συζήτηση. Αν και εξακολουθούν να είναι τεχνικά backlinks, όσοι τα συναντούν δεν επισκέπτονται τον ιστότοπό σας. Με τα τυπικά backlinks, ο χρήστης του Ιστού αναγκάζεται να κάνει κλικ στον σύνδεσμο για να προβάλει το περιεχόμενο, αλλά με τους συνδέσμους iframe, το περιεχόμενο μπορεί να προβληθεί στον γονικό ιστότοπο. Επομένως, η αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων που σχετίζεται με τους συνδέσμους iframe είναι γενικά μικρότερη.

Ωστόσο, εξακολουθεί να παρέχεται ένας σύνδεσμος προς τον ιστότοπό σας, ο οποίος σίγουρα παρέχει στον ιστότοπό σας κάποιο επίπεδο χυμών συνδέσμων, αρκεί ο μητρικός ιστότοπος να είναι αξιόπιστος. Η Google θα εξακολουθεί να βλέπει αυτόν τον τύπο συνδέσμου ως επιβεβαίωση της εξουσίας σας, επομένως ενδέχεται να σας κατατάξει υψηλότερα εξαιτίας αυτού.

Διαφημιζόμενοι χορηγοί

Οι σύνδεσμοι διαφημιζόμενων είναι μια πρόσφατη προσθήκη στους εγκεκριμένους χαρακτηρισμούς συνδέσμων της Google. Ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, επιτρέπουν στους ιστότοπους να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους με ασφάλεια αγοράζοντας συνδέσμους.

Αν και οι σύνδεσμοι επί πληρωμή αντιβαίνουν στον τρόπο λειτουργίας της Google, αυτή η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε για να βοηθήσει τις νέες εταιρείες να γνωστοποιήσουν το όνομά τους, να βρουν κοινό και να ενισχύσουν τις μετατροπές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σύνδεσμοι χορηγίας δεν βοηθούν στο SEO με τον ίδιο τρόπο που κάνουν άλλοι σύνδεσμοι επιστροφής. Είναι γενικά σύνδεσμοι που δεν ακολουθούν, επομένως δεν δίνουν στη σελίδα σας χυμό συνδέσμου και ούτε ενεργούν ως ψήφος προς την αρχή του ιστότοπού σας.

Εστιάζοντας την καμπάνια SEO σας απλώς σε συνδέσμους χορηγίας, είναι πολύ απίθανο να αυξήσετε την κατάταξη του ιστότοπού σας. Οι σύνδεσμοι διαφημιζόμενων – που μερικές φορές αναφέρονται ως καταχωρίσεις επί πληρωμή, διαφημίσεις συνεργατών και σύνδεσμοι επί πληρωμή – λειτουργούν απλώς ως ένας τρόπος για τους νέους πελάτες να βρουν τον ιστότοπό σας και να εξοικειωθούν με το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες σας.

Ένας σύνδεσμος χορηγίας θα μοιάζει κάπως έτσι:

<a href=”https://www.yourwebsite.com” rel=”sponsored”>παράδειγμα συνδέσμου</a>

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι συνδέσμων χορηγίας: τοποθέτηση μέσω χορηγίας και αναζήτηση επί πληρωμή. Τοποθέτηση διαφημιζομένων – Αυτός ο τύπος συνδέσμου μπορεί να εμφανίζεται σε μια λίστα προϊόντων «τα κορυφαία 10…» και να εμφανίζεται ως συνδεδεμένοι σύνδεσμοι. Ουσιαστικά πληρώνετε έναν άλλο ιστότοπο για να προωθήσετε το προϊόν σας ως μία από τις κορυφαίες επιλογές τους με αντάλλαγμα χρήματα.

Είναι χρήσιμα για την προώθηση του προϊόντος σας και για να πείσουν τους χρήστες του διαδικτύου για την αξία του. Πληρωμένη αναζήτηση – Πληρωμένη αναζήτηση είναι όταν πληρώνετε για να εμφανιστεί ένας σύνδεσμος στον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα αναζήτησης που σχετίζονται με μια επιλεγμένη λέξη-κλειδί.

Στο Google AdWords, οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν προσφορά για κατάταξη για ορισμένες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το θέμα τους. Ο πλειοδότης δεν παίρνει απαραίτητα την πρώτη θέση – η Google θα κρίνει τον ιστότοπό σας για να δει αν προσφέρει μια καλή εμπειρία επισκεπτών. Στη συνέχεια, οι επιλεγμένες διαφημίσεις θα εμφανίζονται για συγκεκριμένα αποτελέσματα αναζήτησης, με βάση τις λέξεις-κλειδιά, την τοποθεσία, ακόμη και τη συσκευή που χρησιμοποιείται. Οι πληρωμένες αναζητήσεις θα εμφανιστούν με ένα μικρό εικονίδιο πλαισίου που γράφει “AD”.

Web 2.0 backlinks

Το Web 2.0 σχετίζεται με οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενθαρρύνει περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες. Αν και περιλαμβάνει μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το web 2.0 δεν περιορίζεται στο Facebook, το Twitter και το Instagram. Τα εργαλεία Web 2.0 περιλαμβάνουν εγκυκλοπαίδειες που βασίζονται σε συνεισφορές χρηστών, όπως η Wikipedia, ιστότοποι ιστολογίου όπως το WordPress, το Podcast Alley και άλλα δίκτυα podcasting, η ανάγνωση αρχείων καταγραφής όπως το Goodreads και τεχνολογίες εκμάθησης, όπως τα Έγγραφα Google.

Σε όλες αυτές τις πλατφόρμες, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας με αποκλειστική πρόθεση την προώθηση του ιστότοπού σας. Αν και θα είστε εσείς που δημιουργείτε το περιεχόμενο αναφοράς ιστότοπου, αυτά τα εργαλεία web 2.0 έχουν υψηλή εξουσία τομέα. Η δημιουργία συνδέσμων web 2.0 μπορεί να δώσει στον ιστότοπό σας σημαντικά ποσά ισχύος συνδέσμων. Αυτοί οι ιστότοποι είναι επίσης ελεύθεροι να εγγραφούν, καθιστώντας αυτήν την ευκαιρία backlinking εξαιρετικά οικονομική.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα backlinks web 2.0, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  1. Εγγραφείτε για έναν ιστότοπο 2.0 – Τα περισσότερα εργαλεία web 2.0 είναι τόσο απλά για εγγραφή όσο ένας τυπικός λογαριασμός κοινωνικών μέσων. Θα συνιστούσαμε να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνο για τα έργα σας στο web 2.0. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε αυτό το μέρος της στρατηγικής SEO σας ξεχωριστό και οργανωμένο.
  2. Βελτιστοποίηση της διεύθυνσης URL – Παρόλο που η διεύθυνση URL θα εμφανίζεται ως υποτομέας του εργαλείου 2.0, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να στοχεύετε να το κάνετε αυτό σχετικό με το προϊόν σας. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε φυσικά την κύρια λέξη-κλειδί σας. Ωστόσο, στοχεύστε να κάνετε διαφορετική κάθε διεύθυνση URL για κάθε εργαλείο web 2.0 στο οποίο εγγράφεστε. Αυτό θα επιτρέψει στα backlinks να φαίνονται πιο φυσικά.
  3. Καλύψτε πρώτα τα βασικά – Εάν εγγράφεστε για κάτι όπως το WordPress, στοχεύστε να καλύψετε πρώτα τα βασικά. Με αυτό, εννοούμε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης. Αυτό αυξάνει τη συνολική αξιοπιστία της σελίδας σας.
  4. Γράψτε περιεχόμενο – Αυτό το μέρος απαιτεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια! Θα πρέπει να στοχεύσετε να ολοκληρώσετε περίπου 20 κομμάτια ατομικού και πρωτότυπου περιεχομένου για τον νέο σας λογαριασμό web 2.0. Αυτό το περιεχόμενο, φυσικά, δεν μπορεί να αντιγραφεί και να επικολληθεί από τον άλλο ιστότοπό σας και πρέπει να είναι 100% πρωτότυπο για την αποφυγή λογοκλοπής. Πρέπει να δημιουργήσετε τον νέο σας ιστότοπο ως χρήσιμο πόρο.
  5. Ενσωματώστε backlinks – Θα πρέπει να περιμένετε έως ότου δημοσιεύσετε μια αξιοπρεπή ποσότητα περιεχομένου και δημιουργήσετε κάπως κοινό προτού αρχίσετε να κολλάτε backlinks στο περιεχόμενο. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να κάνετε τη διαδικασία δημιουργίας συνδέσμων να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο φυσική. Η απόκτηση πολλών backlinks σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο κομμάτι περιεχομένου στον ιστότοπό σας χαμηλής κατάταξης θα φαίνεται πάντα ύποπτο, ωστόσο οι σύνδεσμοι που τροφοδοτούν σταγόνες με την πάροδο του χρόνου θα φαίνονται πολύ πιο φυσικοί, ακόμα κι αν τους κερδίζετε μέσω μη οργανικών πηγών, όπως αναρτήσεις επισκεπτών .
  6. Συνεχίστε να δημοσιεύετε περιεχόμενο – Η καλύτερη προσέγγιση για τα backlinks web 2.0 θα ήταν η σταθερή δημιουργία περιεχομένου και backlinks έως ότου η Google ευρετηριάσει τον ιστότοπό σας. Μετά από αυτό, θα πρέπει να ορίσετε ένα πρόγραμμα αναρτήσεων για να δημοσιεύετε τακτικά. Αποφύγετε να συμπεριλάβετε backlinks στον ιστότοπό σας σε κάθε κομμάτι, καθώς η Google θα μπορούσε να το ερμηνεύσει ως ανεπιθύμητο.

Συνολικά, βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας στο web 2.0 προσφέρει αξία στον αναγνώστη. Αξίζει να συμπεριλάβετε μερικούς συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, για να φαίνεται πιο πειστικός στο κοινό καθώς και στα bot της Google. Θα πρέπει να καταβάλετε εξίσου μεγάλη προσπάθεια στο περιεχόμενό σας στο web 2.0 όπως θα κάνατε για τις τακτικές αναρτήσεις ιστολογίου του ιστότοπού σας. Ο στόχος είναι να λάβετε την κατάταξη περιεχομένου 2.0 και την εξουσία σας από την οπτική γωνία της Google για να αυξήσετε την ισχύ του backlink. Κατά κανόνα, μην δημοσιεύετε τίποτα στα προφίλ σας στο web 2.0 που δεν θα δημοσιεύατε στον ιστότοπό σας.

Σελιδοδείκτες ιστοσελίδων

Οι ιστότοποι κοινωνικών σελιδοδεικτών περιλαμβάνουν το Reddit, το Stumbleupon, το Digg και το Pinterest. Αναφέρονται ως ιστότοποι κοινωνικών σελιδοδεικτών καθώς οι χρήστες συνδέονται, ή «σημειώνουν σελιδοδείκτες» συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου μέσα σε αυτούς τους ιστότοπους, με σκοπό να μοιραστούν αυτό που βρήκαν με άλλους.

Όσον αφορά το SEO, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους ιστότοπους σελιδοδεικτών κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο για την ευρετηρίαση του ιστότοπού σας, παρέχοντάς σας παράλληλα πολλά πρόσθετα οφέλη στην πορεία. Οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν τακτικά τους σημαντικότερους ιστότοπους σελιδοδεικτών κοινωνικής δικτύωσης – ιδιαίτερα όπως το Reddit και το Pinterest – και ακολουθούν τους συνδέσμους που βρίσκουν στην πορεία.

Όχι μόνο βοηθά στην ευρετηρίαση, αλλά οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης υπολογίζουν το social bookmarking ως κανονικό backlink. Επιπλέον, η αναφορά του ιστότοπού σας σε παρόμοια με το Pinterest είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.

Backlinks μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι τα backlinks στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μετρούν τίποτα. Κάθε φορά που ο ιστότοπός σας αναφέρεται οργανικά στο Facebook, το Twitter, το Instagram ή το LinkedIn, υπολογίζεται ως backlink, όπως θα έκανε σε οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο.

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τελικά ιστότοποι! Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποβάλετε έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπό σας στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να λειτουργήσει ως backlink. Στο Facebook ή στο Twitter, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα backlink στην ενότητα του βιογραφικού σας. Θα συνιστούσαμε να δημοσιοποιήσετε αυτήν την ενότητα του βιογραφικού σας, ώστε όποιος εμφανίζεται στο προφίλ σας να μπορεί να δει αυτόν τον σύνδεσμο και να επισκεφτεί τον ιστότοπό σας.

Κάθε φορά που δημοσιεύετε μια κατάσταση, tweet ή κοινοποιείτε κάτι σε έναν από τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσατε να ενσωματώσετε έναν σύνδεσμο πίσω στον ιστότοπό σας μέσα στην ανάρτηση. Επιπλέον, κάθε φορά που δημοσιεύετε ένα βίντεο σχετικά με το LinkedIn, φροντίστε να προσθέσετε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπό σας μέσα στην περιγραφή. Τέλος, όταν δημιουργείτε ένα προφίλ σε όπως το Pinterest ή το Instagram, υπάρχει η επιλογή να προσθέσετε έναν σύνδεσμο προφίλ. Αυτό εμφανίζεται χωριστά από το βιογραφικό σας και προβάλλεται στους επισκέπτες του ιστότοπου.

Επιστροφή συνδέσμους τοπικών παραπομπών

Οι τοπικοί σύνδεσμοι παραπομπών είναι ουσιαστικά backlinks που παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία σας. Διαδραματίζει αναμφισβήτητα τον πιο σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε τοπική καμπάνια SEO, καθώς βοηθά τους χρήστες ιστού στην περιοχή σας να βρουν την επιχείρησή σας. Τα δεδομένα που εμφανίζονται σε μια τοπική παραπομπή backlink είναι οι πληροφορίες NAP σας. Το NAP είναι ένα ακρωνύμιο για το Όνομα, τη Διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου.

Εκτός από τα δεδομένα NAP, οι τοπικοί σύνδεσμοι αναφορών μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ώρες λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Εικόνες (που μπορεί να είναι ένας τεράστιος παράγοντας έλξης για όσους κάνουν αναζήτηση στον ιστό)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σύνδεσμοι λογαριασμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Μια σύντομη περιγραφή της επιχείρησης Οδηγίες οδήγησης

 

Περιλαμβάνεται επίσης ένας απευθείας σύνδεσμος προς τον ιστότοπό σας. Αυτός ο τύπος τοπικής αναφοράς backlink είναι, φυσικά, ο πιο πολύτιμος για το SEO. Με τη λήψη των πληροφοριών της διεύθυνσής σας εκεί έξω, θα μπορείτε να εμφανίζεστε σε ερωτήματα αναζήτησης βάσει τοποθεσίας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα καφενείο στην τοποθεσία Χ και κάποιος πληκτρολογήσει κάτι όπως “καλύτερα καφέ στο Χ” ή “καφετέριες κοντά μου”, η επιχείρησή σας πιθανότατα θα εμφανιστεί με αρκετούς τοπικούς συνδέσμους αναφορών. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τοπικών συνδέσμων αναφορών: οι δομημένες αναφορές και οι μη δομημένες αναφορές.

 

 

  • Δομημένες παραπομπές – Μια δομημένη παραπομπή εμφανίζεται όπως θα έκανε συνήθως μια διεύθυνση. Ξεκινώντας από τη διεύθυνση του δρόμου και στη συνέχεια ακολουθούν η πόλη, η περιοχή και ο ταχυδρομικός κώδικας, καθένα από τα οποία με τη γραμμή του. Κάτω από αυτό, πιθανότατα θα βρείτε τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ιστού και τον σύνδεσμο χάρτη.
  • Μη δομημένες αναφορές – Οι μη δομημένες αναφορές είναι αναφορές μιας επαγγελματικής διεύθυνσης που βρίσκονται μέσα σε ένα σώμα κειμένου. Αυτά βρίσκονται συνήθως σε αναρτήσεις ιστολογίου και δεν τείνουν να παρέχουν τόσες πληροφορίες όσο οι δομημένες αναφορές.

Για να αποκτήσετε ποιοτικούς τοπικούς συνδέσμους αναφορών, πρέπει να υποβάλετε τα δεδομένα NAP της επιχείρησής σας σε πολλούς διαφορετικούς αθροιστές δεδομένων. Για επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να καταχωρίσετε τον ιστότοπό σας σε καταλόγους όπως Yelp, Yell, 192.com, FreeIndex, Cylex UK, Κατάλογος μικρών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Bing Places και, φυσικά, Google My Business.

Είναι δωρεάν να καταχωρήσετε την επιχείρησή σας σε πολλούς από τους παραπάνω καταλόγους. Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα NAP σας είναι ακριβή στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε εφαρμογές χαρτών όπως οι Χάρτες Google. Σε αντίθεση με άλλους τύπους backlink, η συλλογή τοπικών συνδέσμων παραπομπών για τον ιστότοπό σας δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της εξουσίας της ιστοσελίδας σας. Αν και ενισχύει την αξιοπιστία σας, οι τοπικές αναφορές λειτουργούν κυρίως για να πείσουν την Google ότι η επιχείρησή σας υπάρχει στην πραγματικότητα.

Εάν η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης μπορούν να βρουν τα ίδια δεδομένα NAP που συνδέονται με την επιχείρησή σας σε διάφορους ιστότοπους, τότε τα προγράμματα περιήγησης μπορούν να εμπιστευτούν ότι υπάρχει η επιχείρησή σας. Όσο περισσότερους συνδέσμους τοπικών παραπομπών μπορεί να βρει ένα πρόγραμμα περιήγησης, τόσο πιο πιθανό είναι να προωθήσει έναν ιστότοπο για αναζητήσεις βάσει τοποθεσίας.

Image link building

Η δημιουργία συνδέσμων εικόνων είναι η διαδικασία δημιουργίας ποιοτικών εικόνων για τον ιστό που πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν άλλοι ιστότοποι στο περιεχόμενό τους. Κάθε φορά που ένας άλλος ιστότοπος χρησιμοποιεί μία από τις εικόνες σας, δημιουργείται ένα backlink στον ιστότοπό σας. Πολλές νεοσύστατες εταιρείες μπορεί να μην έχουν τα χρήματα ή τους πόρους για να δημιουργήσουν τα δικά τους γραφικά, επομένως πατούν εικόνες από άλλους ιστότοπους προς το παρόν.

Η δημιουργία συνδέσμων εικόνας είναι μια από τις πιο περίπλοκες τακτικές backlink που πρέπει να πραγματοποιήσετε. Όχι μόνο πρέπει να δημιουργήσετε τις δικές σας εικόνες, αλλά πρέπει επίσης να είναι αρκετά καλής ποιότητας ώστε άλλοι ιστότοποι να θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, είναι μια προσέγγιση δημιουργίας συνδέσμων που προσφέρει τεράστια ανταμοιβή. Μόλις η εικόνα σας χρησιμοποιηθεί μία φορά, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.

Μόλις δημιουργήσετε ένα γραφικό, η χρήση του για βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια αρχική διεύθυνση URL για την εικόνα, η οποία μπορεί να γίνει στο imgur.com. Αυτό θα δώσει στην εικόνα σας έναν πρωτότυπο τίτλο.

Εκτός από τις εικόνες, υπάρχουν διάφοροι τύποι γραφικών που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε για να βοηθήσετε στη δημιουργία ενός προφίλ backlink. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Φωτογραφίες προϊόντων – Εάν πουλάτε ένα προϊόν που διαθέτουν άλλες ιστοσελίδες, αξίζει σίγουρα να κάνετε την παραγωγή εικόνων υψηλής ανάλυσης για την ασφάλεια των backlinks.
  • Infographics – Η δημιουργία πινάκων, γραφημάτων και άλλων ενημερωτικών γραφημάτων που εμφανίζουν ενημερωμένες και επίκαιρες πληροφορίες είναι πολύτιμη για την καμπάνια backlink ενός ιστότοπου. Μπορεί να χρειάζεται να δημιουργείτε τακτικά νέα γραφήματα (είναι σπάνιο να βρείτε ένα γράφημα που να παραμένει αειθαλές), αλλά ο αριθμός των εφικτών backlinks το καθιστά σίγουρα χρήσιμο.
  • Χάρτες – Οι χάρτες που εμφανίζουν συγκεκριμένες πληροφορίες μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να δημιουργηθούν, αλλά είναι κάτι που άλλοι ιστότοποι θα θέλουν σίγουρα να χρησιμοποιήσουν.

Οι ειλικρινείς ιστότοποι θα αποδίδουν στον ιστότοπό σας την απόδοση για τη χρήση της εικόνας, αλλά μερικές φορές οι ιστότοποι μπορεί να αναφέρονται μόνο στη διεύθυνση URL της εικόνας, χωρίς να γίνεται αναφορά στον ιστότοπό σας. Αυτό δεν είναι καλό για τη βελτιστοποίηση της μηχανής αναζήτησής σας, καθώς δεν παρέχει κανέναν τρόπο στους χρήστες του Ιστού να βρουν τον ιστότοπό σας και δεν σας παρέχει καμία αρχή σύνδεσης.

Κάθε φορά που συναντάτε μη εξουσιοδοτημένες χρήσεις της εικόνας σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιστότοπο και να ζητήσετε μια σωστή αναφορά. Θα μπορούσατε να παρακολουθείτε τη χρήση της εικόνας σας με αντίστροφη αναζήτηση εικόνων. Αυτό μπορεί να γίνει ανεβάζοντας την εικόνα στο Google ή επικολλώντας τη διεύθυνση URL στη γραμμή αναζήτησης. Αφιερώστε χρόνο για να περιηγηθείτε στους ιστότοπους που χρησιμοποιούν το γραφικό σας, διασφαλίζοντας ότι ο καθένας παρέχει τη σωστή αναφορά.

Backlink Velocity

Η ταχύτητα του backlink σχετίζεται με την ταχύτητα με την οποία δημιουργούνται τα backlinks που οδηγούν στον ιστότοπό σας. Συνήθως, οι μηχανές αναζήτησης μετρούν την ταχύτητα backlink με βάση τον αριθμό των συνδέσμων που επιτυγχάνετε ανά μήνα. Η κοινή λογική μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι μια υψηλότερη ταχύτητα backlink σημαίνει υψηλότερες και γρήγορα κατατάξεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Η δημιουργία backlinks με πολύ γρήγορο ρυθμό αντιμετωπίζεται γενικά με καχυποψία από τις μηχανές αναζήτησης. Ιδιαίτερα εάν η ταχύτητα του backlink του ιστότοπού σας αυξάνεται ξαφνικά, όπως η μετάβαση από 100 backlinks τη μια μέρα σε 1.000 την επόμενη. Φαίνεται ότι έχετε εφαρμόσει κάποια μορφή σκιερής τεχνικής SEO, όπως η μαζική αγορά backlinks. Για να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη των μηχανών αναζήτησης, η ταχύτητα του backlink σας πρέπει να αυξηθεί φυσικά.

Η απαίτηση περίπου του ίδιου αριθμού backlinks κάθε εβδομάδα κάνει τον ιστότοπό σας να φαίνεται πολύ πιο αξιόπιστος. Μια αργή αύξηση – για παράδειγμα η μετάβαση από 10 backlinks που αποκτήθηκαν τη μια εβδομάδα σε 15 την επόμενη – είναι επίσης μια πιστευτή ταχύτητα στα μάτια της μηχανής αναζήτησης.

Αναλογίες κειμένου αγκύρωσης

Το κείμενο αγκύρωσης είναι το κείμενο που εμφανίζεται σε ένα άρθρο στο οποίο επισυνάπτονται υπερσύνδεσμοι – το με δυνατότητα κλικ, το μπλε και το υπογραμμισμένο μέρος του κομματιού. Χρησιμοποιείται τόσο για εξωτερικούς όσο και για εσωτερικούς συνδέσμους. Οι λέξεις που επιλέγετε έχουν αντίκτυπο στη δύναμη του συνδέσμου.

Εξηγεί τόσο στα ρομπότ όσο και στους επισκέπτες του ιστότοπου τη συνάφεια της υπερ-σύνδεσης με το υπό εξέταση θέμα. Το κείμενο αγκύρωσης μπορεί να θεωρηθεί ως το πλαίσιο για τη σύνδεση.

Πολλοί αρχάριοι δημιουργοί περιεχομένου υποτιμούν τη δύναμη του κειμένου αγκύρωσης και επιλέγουν λέξεις τυχαία, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητές τους να μπουν στα SERP. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι κειμένου αγκύρωσης και η σωστή αναλογία είναι το κλειδί για την κατάταξη του περιεχομένου σας. Πριν ξεκινήσετε τις αναλογίες, θα ήταν πολύτιμο να προσδιορίσετε τους κύριους τύπους κειμένου αγκύρωσης. Υπάρχουν πολλοί τύποι βασικών κειμένων αγκύρωσης που θα συναντάτε τακτικά.

Κείμενο αγκύρωσης λέξης-κλειδιού ακριβούς αντιστοίχισης

  • Λέξη-κλειδί – Αυτός ο τύπος κειμένου αγκύρωσης ταιριάζει ακριβώς με μία από τις κύριες λέξεις-κλειδιά ή φράσεις σας. Οι ακριβείς αντιστοιχίσεις έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ κειμένου αγκύρωσης. Μια λέξη-κλειδί ακριβούς αντιστοίχισης μπορεί να είναι “Διαφήμιση PPC”.

Φράσεις-κλειδιά αναμειγνύονται σε κείμενο αγκύρωσης

Οι φράσεις-κλειδιά που αναμιγνύονται σε κείμενο αγκύρωσης αναφέρονται σε οποιονδήποτε υπερσύνδεσμο που περιλαμβάνει ολόκληρη ή μέρος της φράσης-κλειδιού σας, αναμεμειγμένη με άλλες λέξεις.

  • Μερική λέξη-κλειδί – Οι μερικές λέξεις-κλειδιά περιλαμβάνουν μόνο το ήμισυ της πλήρους φράσης. Για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρει μόνο 1-2 λέξεις από την πλήρη λέξη-κλειδί. Ένα παράδειγμα θα ήταν οι «στρατηγικές PPC», ένα μέρος της πλήρους λέξης-κλειδιού «Στρατηγικές PPC για πωλητές της Amazon».
  • Τίτλος σελίδας – Αυτό το κείμενο αγκύρωσης χρησιμοποιεί τον επίσημο τίτλο του άρθρου στο οποίο αναφέρεται, λέξη προς λέξη. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια λέξη-κλειδί ακριβούς αντιστοίχισης, εάν ο τίτλος σας περιλαμβάνει την κύρια λέξη-κλειδί σας, κάτι που θα έπρεπε. Για παράδειγμα, «ένας πλήρης οδηγός για τη διαφήμιση της ΔΕΗ».
  • Λέξη-κλειδί συν – Ένα κείμενο αγκύρωσης λέξης-κλειδιού συν περιλαμβάνει μία από τις κύριες λέξεις-κλειδιά σας και επιπλέον λέξεις. Αυτές οι πρόσθετες λέξεις μπορεί να είναι ή να μην είναι δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά. Για παράδειγμα, «Τεχνικές διαφήμισης PPC».
  • Η λέξη-κλειδί επωνυμίας συν – Αυτός ο τύπος λέξης-κλειδιού περιλαμβάνει τόσο το όνομα της επωνυμίας σας όσο και μια λέξη-κλειδί. Για παράδειγμα, «Firmagroup Marketing PPC διαφήμιση».

Επωνυμία, URL και φυσικό κείμενο αγκύρωσης

Αυτό σχετίζεται με κείμενα αγκύρωσης που περιέχουν αναφορά στην επωνυμία σας.

  • Επωνυμία – Τα κείμενα αγκύρωσης επωνυμίας ταιριάζουν στον υπερσύνδεσμο στο όνομα της επωνυμίας σας, για παράδειγμα «Firmagroup Marketing».
  • Πλήρης διεύθυνση URL – Μία από τις λιγότερο ελκυστικές προσεγγίσεις στο κείμενο αγκύρωσης, οι υπερσύνδεσμοι πλήρους URL περιέχουν κυριολεκτικά την πλήρη διεύθυνση του ιστότοπου. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ αδέξιο, επομένως δεν είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος σύνδεσης σε μια σελίδα. Μια πλήρης διεύθυνση URL θα ήταν κάτι σαν “https://firmagroup.marketing/”
  • Διεύθυνση αρχικής σελίδας – Αυτός ο τύπος κειμένου αγκύρωσης περιλαμβάνει τη διεύθυνση URL για την αρχική σελίδα του ιστότοπου στον οποίο αναφέρεται. Για παράδειγμα, yoursite.com. Η διεύθυνση αρχικής σελίδας διαφέρει από το πλήρες κείμενο αγκύρωσης της διεύθυνσης URL, καθώς το τελευταίο αναφέρεται στη διεύθυνση μιας συγκεκριμένης σελίδας, σε αντίθεση μόνο με την αρχική σελίδα. Χρησιμοποιώντας το παραπάνω παράδειγμά μας, θα λάβαμε “firmagroup.marketing”
  • Γενική – Αυτός ο τύπος κειμένου αγκύρωσης δεν αναφέρει το όνομα της επωνυμίας ή φράσεις λέξεων-κλειδιών. Ίσως τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα θα ήταν «κάντε κλικ εδώ» ή «μάθετε περισσότερα». Τα γενικά κείμενα αγκύρωσης φαινομενικά δεν περιέχουν καμία αναφορά στις κύριες λέξεις-κλειδιά του συνδεδεμένου άρθρου. Είναι φυσικά με την έννοια ότι δεν φαίνονται αναγκασμένα για σκοπούς SEO στα μάτια των ανιχνευτών ιστού.
  • URL με www. – Παρόμοια με το πλήρες URL, αυτός ο τύπος κειμένου αγκύρωσης ξεκινά με «www.» αντί για «http://».
  • Εικόνα -Το κείμενο αγκύρωσης είναι μια εικόνα αντί για κείμενο. Αυτή η εικόνα δεν θα έχει εναλλακτικό κείμενο.

Για να πετύχετε στο SEO, πρέπει να έχετε ακριβείς τις αναλογίες μεταξύ αυτών των τύπων κειμένου αγκύρωσης. Οι αναλογίες διαφέρουν ανάλογα με τη σελίδα του ιστότοπού σας στην οποία οδηγούν αυτά τα backlinks.

Αναλογίες κειμένου αγκύρωσης αρχικής σελίδας

Οι αρχικές σελίδες έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της επωνυμίας σας και την απόκτηση εμπιστοσύνης τόσο από τους επισκέπτες του ιστότοπου όσο και από τα ρομπότ ανίχνευσης του προγράμματος περιήγησης. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα κείμενα αγκύρωσης της αρχικής σας σελίδας αντικατοπτρίζουν αυτόν τον σκοπό. Δεδομένου ότι η αρχική σας σελίδα είναι απίθανο να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης, δεν χρειάζεται να είναι τόσο βαριά με λέξεις-κλειδιά όσο οι εσωτερικές σας σελίδες.

Αυτό αντανακλάται και στα κείμενα άγκυρας. Οι αναλογίες για backlinks που οδηγούν στην αρχική σας σελίδα θα πρέπει να είναι κοντά στις ακόλουθες:

  • Το 85% των κειμένων αγκύρωσης backlink θα πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία «επωνυμία, διεύθυνση URL και φυσικό κείμενο αγκύρωσης».
  • Το 10% των κειμένων αγκύρωσης backlink θα πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία «Οι φράσεις κλειδιά που αναμιγνύονται στο anchor text».
  • Το 5% του κειμένου αγκύρωσης backlink θα πρέπει να εμπίπτει στο “Ακριβής αντιστοίχιση λέξης-κλειδιού κειμένου αγκύρωσης”.

Αναλογίες κειμένου αγκύρωσης εσωτερικής σελίδας

Το μεγαλύτερο μέρος της καμπάνιας SEO σας περιλαμβάνει τις εσωτερικές σελίδες του ιστότοπού σας. Αυτές είναι οι σελίδες που πρέπει να είναι πλούσιες σε λέξεις-κλειδιά και να έχουν στόχο να απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης. Για αυτόν τον λόγο, οι αναλογίες κειμένου αγκύρωσης της εσωτερικής σελίδας σας φαίνονται πολύ διαφορετικές από αυτές της αρχικής σας σελίδας. Θα πρέπει να διαθέτουν κατά κύριο λόγο λέξεις-κλειδιά αναμεμειγμένες με άλλες μη λέξεις-κλειδιά. Η λήψη backlinks με anchor text που περιέχουν μόνο τις κύριες λέξεις-κλειδιά σας θα επισημανθεί ως ύποπτη από την Google.

Είναι πολύ απίθανο κάθε ιστότοπος που παρέχει backlink στον ιστότοπό σας να χρησιμοποιεί φυσικά τη λέξη-κλειδί σας. Οι αναλογίες κειμένου αγκύρωσης εσωτερικής σελίδας backlink θα πρέπει να είναι κοντά στα ακόλουθα:

  • Το 35-45% των κειμένων αγκύρωσης backlink θα πρέπει να ταιριάζει στην κατηγορία «επωνυμία, διεύθυνση URL και φυσικό κείμενο αγκύρωσης».
  • Το 50-60% των κειμένων αγκύρωσης backlink θα πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία «Οι φράσεις κλειδιά που αναμιγνύονται στο anchor text».
  • Όχι περισσότερο από το 10% των κειμένων αγκύρωσης backlink θα πρέπει να εμπίπτουν στο “ακριβής αντιστοίχιση λέξης-κλειδιού anchor text”

Nofollow / Follow Links

Οι σύνδεσμοι Nofollow και follow και οι δύο φέρνουν την επισκεψιμότητα της σελίδας σας, αλλά διαφέρουν ως προς το SEO. Ακολουθήστε συνδέσμους – ή συνδέσμους dofollow, όπως αναφέρονται μερικές φορές – θα σας βοηθήσουν να ανεβείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ οι σύνδεσμοι nofollow όχι.

Nofollow

Οι σύνδεσμοι Nofollow, οι οποίοι εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2005 από την Google, εμφανίζονται ως rel=”nofollow” στην ετικέτα HTML. Οι χρήστες ιστού μπορούν να κάνουν κλικ στους συνδέσμους Nofollow, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθούν να φέρνουν επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Παρά το HTML τους, οι σύνδεσμοι Nofollow εμφανίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως οι σύνδεσμοι dofollow. Ωστόσο, αυτή η ετικέτα HTML καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης ερμηνεύουν τον σύνδεσμο και λέει στους ανιχνευτές ιστού να μην επισκέπτονται τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι nofollow δεν ευρετηριάζονται ή δεν λαμβάνουν τον ίδιο χυμό συνδέσμων που λαμβάνουν οι σύνδεσμοι dofollow. Αυτή η ετικέτα HTML εισήχθη αρχικά για να περιορίσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Πριν, οι webmasters μπορούσαν να γεμίσουν τις ενότητες σχολίων που βρίσκονταν σε άλλους ιστότοπους και ιστολόγια με συνδέσμους πίσω στους δικούς τους ιστότοπους. Μέσω αυτού, θα μπορούσαν να λάβουν σελίδες ευρετηριασμένες από την Google και να αποκτήσουν κάποια ισχύ κατάταξης.

Μετά την εισαγωγή του τύπου συνδέσμου, όλοι οι σύνδεσμοι σχολίων έγιναν αυτόματα nofollows. Δεδομένου ότι δεν σας δίνουν πραγματικά καμία δύναμη SEO, πιθανότατα αναρωτιέστε αν αξίζει να συμπεριλάβετε συνδέσμους nofollow στη στρατηγική SEO σας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τους συνδέσμους nofollow με υπευθυνότητα, δεν μπορούν να βλάψουν τον ιστότοπό σας. Αν θέλετε απλώς να αυξήσετε την επισκεψιμότητα, τότε η στρατηγική χρήση συνδέσμων nofollow θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση του περιεχομένου σας. Θα πρέπει ακόμα να αποφεύγετε την ανεπιθύμητη αλληλογραφία τμημάτων σχολίων με συνδέσμους nofollow. Αν και τα bots μηχανών αναζήτησης αγνοούν τους συνδέσμους nofollow, τα ανεπιθύμητα μηνύματα δεν εκτιμώνται. Οι παρουσίες του πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στον ιστότοπό σας.

Dofollow

Οι σύνδεσμοι Dofollow είναι σύνδεσμοι επιστροφής που επισκέπτονται οι ανιχνευτές της Google κάθε φορά που γίνεται μια συνάντηση. Ένας σύνδεσμος dofollow μπορεί να βοηθήσει τη σελίδα σας να καταταχθεί στα SERP. Αυτός ο τύπος συνδέσμου λειτουργεί ως ένδειξη έγκρισης από άλλο ιστότοπο. Εάν αυτός ο άλλος ιστότοπος είναι αξιόπιστος, ο σύνδεσμος dofollow θα φέρει στη σελίδα σας πολλούς συνδέσμους και θα αυξήσει τη θέση του στα αποτελέσματα αναζήτησης. Επιπλέον, οι σύνδεσμοι dofollow σας φέρνουν επίσης κοινό. Επομένως, αυτοί οι σύνδεσμοι έχουν μεγαλύτερη αξία όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης.

Τεχνικό SEO

Το τεχνικό SEO αναφέρεται στις τεχνικές πτυχές της ιστοσελίδας σας και στις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν. Ουσιαστικά μια υποκατηγορία του on-page SEO, το τεχνικό SEO σχετίζεται με παράγοντες κατάταξης όπως η ταχύτητα σελίδας, οι κωδικοί απόκρισης ιστότοπου και η φιλικότητα προς κινητά των σελίδων του ιστότοπού σας.
 
Το να κάνετε σωστά το τεχνικό SEO σας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας. Για να μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν αποτελεσματικά τον ιστότοπό σας, οι ιστοσελίδες σας πρέπει πρώτα να λειτουργούν και να είναι τεχνικά ενημερωμένες. Θέλετε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο εύκολο για την Google και την Bing να αξιολογήσουν τη συνάφεια του ιστότοπού σας και μπορείτε να το κάνετε κάνοντας την τεχνική πλευρά του ιστότοπού σας πιο ολοκληρωμένη. Σε αντίθεση με το off-page SEO και άλλους τύπους on-page SEO, το τεχνικό SEO βελτιώνει την εμπειρία χρήστη για τους επισκέπτες του ιστότοπου.
 
Πρώτα και κύρια, η καλή λειτουργία του ιστότοπού σας πρέπει να είναι για χάρη των χρηστών σας. Οι γρήγοροι χρόνοι φόρτωσης και η εύκολη προσβασιμότητα σε κινητές συσκευές θα ενθαρρύνουν τους χρήστες να επιστρέψουν στον ιστότοπό σας και θα αυξήσουν τα ποσοστά μετατροπών σας. Εάν η Google αναγνωρίζει την τεχνική ορθότητα της ιστοσελίδας σας, θα θελήσει να τη συστήσει στους χρήστες του Ιστού – και αυτό το κάνει κατατάσσοντας τη σελίδα σας υψηλότερα. Ακολουθούν οι κύριοι τεχνικοί παράγοντες κατάταξης SEO που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Κωδικοί απόκρισης ιστότοπου

Το να βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί απόκρισης του ιστότοπού σας – που μερικές φορές αναφέρονται ως «κώδικες απόκρισης κεφαλίδας», «κωδικοί κατάστασης πρωτοκόλλου μεταφοράς υπερκειμένου» ή απλώς «Κωδικοί κατάστασης HTTP»– είναι ακριβείς είναι μια ουσιαστική και πολύ τεχνική πτυχή του SEO. Για να ελέγξετε την κατάσταση του κώδικα απόκρισης των HTTP του ιστότοπού σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν έλεγχο κεφαλίδας διακομιστή.
Αφού εκτελέσετε τον ιστότοπό σας μέσω ενός ελέγχου απόκρισης ιστότοπου, όλες οι σελίδες εργασίας θα πρέπει να επιστρέφουν έναν κωδικό 200, που σημαίνει “OK”. Ταυτόχρονα, όλες οι σελίδες στον ιστότοπό σας που δεν υπάρχουν πλέον θα πρέπει να επιστρέφουν κωδικό 404, που σημαίνει «Η σελίδα δεν βρέθηκε». Υπάρχουν διάφοροι τύποι κώδικα που θα μπορούσατε να ανακτήσετε από έναν έλεγχο κεφαλίδας διακομιστή. Αυτοί οι κωδικοί περιλαμβάνουν:
  • Κωδικοί 1xx – Οι κωδικοί που ξεκινούν με 1 είναι ενημερωτικοί και γενικά είναι άσχετοι με το SEO.
  • Κωδικοί 2xx – Οι κωδικοί που ξεκινούν με 2 ονομάζονται «Κωδικοί Επιτυχίας Κατάστασης Πελάτη» και σημαίνουν ότι η σελίδα φορτώνεται και λειτουργεί κανονικά από την πλευρά του επισκέπτη του ιστότοπου.
  • Κωδικοί 3xx – Οι «Κωδικοί κατάστασης ανακατεύθυνσης» ξεκινούν με 3. Αυτοί οι κωδικοί γνωστοποιούν στην Google ότι μια σελίδα διαθέτει ανακατεύθυνση, καθώς και εάν αυτή η ανακατεύθυνση είναι προσωρινή ή μόνιμη.
  • Κωδικοί 4xx – Αυτοί οι κωδικοί είναι γνωστοί ως «Κωδικοί κατάστασης σφάλματος πελάτη» και εμφανίζονται κάθε φορά που μια ιστοσελίδα δεν φορτώνεται σωστά ή δεν φορτώνεται καθόλου.
  • Κωδικοί 5xx – Οι κωδικοί που ξεκινούν με 5 φέρουν τον τίτλο «Κωδικοί κατάστασης σφάλματος διακομιστή» και χρησιμοποιούνται για να γνωστοποιήσουν ότι η σελίδα αντιμετωπίζει προβλήματα με το επίπεδο διακομιστή.

Το να βεβαιωθείτε ότι όλοι αυτοί οι κωδικοί είναι ακριβείς είναι απαραίτητο για το SEO, καθώς ένας ανακριβής κωδικός θα αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την Google. Εάν μια σελίδα λειτουργεί πλήρως αλλά εμφανίζει έναν κωδικό 404, η Google μπορεί να υποθέσει ότι η σελίδα είναι διπλότυπη και να τιμωρήσει τον ιστότοπό σας γι’ αυτό. Θα μπορούσε επίσης να κάνει την Google να πιστέψει ότι ο υπόλοιπος ιστότοπός σας είναι 404 και επομένως δεν μπορεί να ταξινομηθεί.

Robots.txt

Η συμπερίληψη ενός αρχείου robots.txt σε μια διεύθυνση URL ιστοσελίδας μπορεί να βοηθήσει τα ρομπότ της μηχανής αναζήτησης κατά την ανίχνευση του ιστότοπού σας. Εάν υπάρχουν σελίδες του ιστότοπού σας που δεν θέλετε να κατατάξετε, όπως μια σελίδα πολιτικής, τότε η συμπερίληψη του robots.txt θα ενημερώσει τα ρομπότ να μην αναλύουν τις εν λόγω ιστοσελίδες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σοφή τοποθέτηση του robots.txts είναι χρήσιμη για το SEO, συμπεριλαμβανομένου του ότι αναγκάζει τους ανιχνευτές να εστιάζουν μόνο στις ιστοσελίδες που έχουν σημασία. Καθώς ένα ρομπότ ανιχνεύει τον ιστότοπό σας, έχει περιορισμένη μόνο χωρητικότητα για το πόσο περιεχόμενο μπορεί να αναλύσει ή πόσο χρόνο είναι διατεθειμένος να αφιερώσει στον ιστότοπό σας.

Αυτός ο «προϋπολογισμός ανίχνευσης» βασίζεται στην κλίμακα και τη φήμη του ιστότοπού σας. Συμπεριλαμβάνοντας το robots.txts, διαχειρίζεστε τον «προϋπολογισμό ανίχνευσης» με σύνεση και δεν σπαταλάτε τις δυνάμεις του ρομπότ. Σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να σταματήσετε τα προγράμματα ανίχνευσης να επισκέπτονται σελίδες που δεν έχετε ακόμη βελτιστοποιήσει πλήρως ή να έχετε προβλήματα που σχετίζονται με το SEO που μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική φήμη του ιστότοπού σας. Θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα αρχείο robots.txt ενώ διορθώνετε προβλήματα SEO στη σελίδα και, στη συνέχεια, να το αφαιρέσετε μόλις διαβάσετε το περιεχόμενο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προσθήκη ενός robots.txt στη διεύθυνση URL της σελίδας δεν εμποδίζει την ευρετηρίασή του. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω σελίδα θα μπορούσε να εξακολουθεί να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, η μηχανή αναζήτησης δεν θα μπορεί να εμφανίσει μετα-περιγραφές ή πληροφορίες σχετικά με το τι υπάρχει στη σελίδα, καθώς δεν έχει πρόσβαση στο πραγματικό περιεχόμενο.

Ταχύτητα σελίδας

Οι χρήστες του Διαδικτύου δεν έχουν την υπομονή για ιστοσελίδες που καθυστερούν, όπως και οι μηχανές αναζήτησης. Η Google γνωρίζει ότι μια ιστοσελίδα που χρειάζεται περισσότερα από τρία δευτερόλεπτα για να φορτώσει έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία του χρήστη.

Οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύ απίθανο να κατατάξουν μια σελίδα που έχει ιδιαίτερα αργό χρόνο λειτουργίας. Τόσο η Google όσο και η Bing διαθέτουν τον χρόνο ταχύτητας σελίδας ως άμεσο παράγοντα κατάταξης. Εκτός από την τεράστια επίδραση στην κατάταξη του ιστότοπού σας, η ταχύτητα της σελίδας είναι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο την εμπειρία του χρήστη. Οι αργοί χρόνοι φόρτωσης οδηγούν σε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης και χαμηλότερους χρόνους παραμονής.

Ο χρόνος φόρτωσης της ταχύτητας σελίδας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως μη βελτιστοποιημένος κώδικας, προβλήματα αποθήκευσης στην προσωρινή μνήμη, χρόνοι φόρτωσης αρχείων πολυμέσων, ογκώδης κώδικας και προβλήματα σεναρίου. Δεδομένης της αυξανόμενης εστίασης στους χρόνους φόρτωσης της σελίδας, η Google δημιούργησε αυτόν τον αναλυτή ταχύτητας σελίδας για να σας βοηθήσει να μετρήσετε τους χρόνους φόρτωσης της σελίδας σας στο χιλιοστό του δευτερολέπτου. Συγκεκριμένα, εξετάζει παράγοντες όπως το Time to First Byte (TTFB) και η First Input Delay (FID). Εάν θεωρείτε ότι οι σελίδες σας καθυστερούν, θα μπορούσατε να επιταχύνετε τον ιστότοπό σας κάνοντας τα εξής:

  • Μειώστε τα «αιτήματα HTTP» διατηρώντας στο ελάχιστο τα πρόσθετα και τα σενάρια
  • Επιλέξτε γρήγορη φιλοξενία Επιλέξτε ένα γρήγορο σύστημα ονομάτων τομέα (DNS)
  • Διατηρήστε το μέγεθος αρχείου εικόνας μικρό, αλλά μην κάνετε pixelate
  • Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το GNU Gzip για να συμπιέσετε τις ιστοσελίδες σας
  • Χρησιμοποιήστε μόνο ένα CSS (Cascading Style Sheets), σε αντίθεση με πολλαπλά ή ενσωματωμένα CSS
  • Συντομεύστε τον κώδικα του ιστότοπού σας αφαιρώντας περιττά κενά, εσοχές ή αλλαγές γραμμής από το CSS, το HTML και το Javascript.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, ανατρέξτε στη σελίδα Minify Resource της Google.

Sitemaps

Η δημιουργία ενός χάρτη ιστότοπου για τον ιστότοπό σας βοηθά τα bots της μηχανής αναζήτησης να περιηγηθούν στον ιστότοπό σας. Οι χάρτες ιστότοπου έχουν τη μορφή αρχείου επεκτάσιμης γλώσσας σήμανσης (XML) και είναι ουσιαστικά μια μακρά λίστα με όλες τις διευθύνσεις URL στον ιστότοπό σας. Αυτός ο χάρτης κατηγοριοποιείται γενικά σε υποκατηγορίες όπως σελίδες, ετικέτες και αναρτήσεις. Πολύτιμα δεδομένα όπως «ημερομηνία τελευταίας επεξεργασίας» και πληροφορίες εικόνας μπορούν επίσης να βρεθούν σε έναν χάρτη ιστότοπου.

Ένας χάρτης ιστότοπου είναι ένας εύκολος τρόπος για έναν webmaster να ενημερώνει την Google και την Bing σχετικά με τις ενότητες και τη διάταξη του ιστότοπου και να διασφαλίζει ότι τίποτα δεν θα μείνει έξω από την ανίχνευση. Ωστόσο, δεν αποτελεί ουσιαστικό μέρος του SEO. οι webmasters που είναι σίγουροι για την κατανοητή διάταξη του ιστότοπού τους συχνά παραιτούνται από αυτό το στάδιο. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ακριβούς χάρτη ιστότοπου δεν θα βλάψει τον ιστότοπό σας.

Ο χάρτης του ιστότοπού σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο ιστοσελίδες που θεωρείτε σημαντικές. Κατά τη δημιουργία ενός χάρτη ιστότοπου, δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε σελίδες που έχετε προσθέσει robots.txts στη διεύθυνση URL. Επίσης, δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε σελίδες που δεν πιστεύετε ότι είναι χρήσιμες για την ανίχνευση, ακόμα κι αν δεν έχετε προσθέσει ένα robots.txt στις διευθύνσεις URL. Για να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστοτόπου XML, υπάρχουν πολλά διαδικτυακά εργαλεία που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, συμπεριλαμβανομένου του All in One SEO.

Εικόνες

Όχι μόνο μπορείτε να χειριστείτε το περιεχόμενο του κειμένου σας ώστε οι ιστοσελίδες σας να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά μπορείτε επίσης να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας. Οι εικόνες ευρετηριάζονται κατά το στάδιο της ανίχνευσης, επομένως είναι σημαντικό τα δεδομένα που επισυνάπτονται να είναι όσο το δυνατόν πιο περιγραφικά. Αυτό βοηθά τα bot μηχανών αναζήτησης να αρχειοθετούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εικόνες σας και επίσης να κατανοούν καλύτερα τι είναι ο ιστότοπός σας.

Τα χαρακτηριστικά Alt μπορούν να προστεθούν σε κάθε εικόνα, η οποία είναι βασικά μια σύντομη περιγραφή του τι είναι η εικόνα. Αυτό βοηθά τα bots μηχανών αναζήτησης, αλλά είναι επίσης επωφελές για τους χρήστες του ιστότοπού σας. Τα προβλήματα σύνδεσης ή η διαγραφή των αρχείων σας μπορεί να σημαίνει ότι οι πελάτες σας δεν μπορούν να δουν τις παρεχόμενες εικόνες, επομένως μια σύντομη περιγραφή θα τους βοηθήσει να τους δώσετε μια ιδέα για το τι λείπει. Στο όνομα αρχείου, το εναλλακτικό κείμενο και τη λεζάντα, μπορείτε να είστε έξυπνοι με τις λέξεις-κλειδιά και φυσικά να συμπεριλάβετε μερικές στην περιγραφή σας.

Ακριβώς όπως με το τυπικό περιεχόμενο, θα πρέπει να αποφύγετε το γέμισμα με λέξεις-κλειδιά και να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατόν πιο φυσικοί με τις περιγραφές των εικόνων σας. Ωστόσο, θα πρέπει να στοχεύσετε να παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Περιγράφοντας με ακρίβεια τις εικόνες σας και συμπεριλαμβάνοντας φυσικά λέξεις-κλειδιά, οι εικόνες σας είναι πιο πιθανό να εμφανίζονται στην αναζήτηση εικόνων, αυξάνοντας τη συνολική επισκεψιμότητά σας.

Ανακατευθύνσεις

Οι ανακατευθύνσεις μπορεί να είναι χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

  • Κάθε φορά που βρίσκετε μια κατεστραμμένη διεύθυνση URL
  • Όταν μετακινείτε τη σελίδα σας σε μια νέα τοποθεσία
  • Εάν κάνετε rebranding τη διεύθυνση URL σας
  • Όταν διαφορετικά χρειάζεται να διαγράψετε μια σελίδα (εάν, για παράδειγμα, δεν πουλάτε πλέον το προϊόν που κατείχε επίσημα τη σελίδα ή έχετε αλλάξει την ημερομηνία στη διεύθυνση URL)

Όταν διαγράφετε ή καταργείτε το περιεχόμενο που βρίσκεται σε μια σελίδα, πρέπει να παρέχετε μια ανακατεύθυνση, προκειμένου να αποφύγετε τη δημιουργία πολλαπλών αδιεξόδων στον ιστότοπό σας. Ο σύνδεσμος προς τη σελίδα εξακολουθεί να υπάρχει και θα παραμείνει ευρετηριασμένος από την Google. Μπορεί να συμπεριληφθεί ως backlink σε άλλους ιστότοπους ή να έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν.

Για αυτόν τον λόγο, οι χρήστες ιστού ενδέχεται να εξακολουθούν να προσγειώνονται στην προηγούμενη σελίδα. Για να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας βελτιστοποιημένο, πρέπει να βάλετε σωστά την ανακατεύθυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια ανακατεύθυνση 301. Αυτός ο κώδικας λέει στην Google ότι ο σύνδεσμος ανακατεύθυνσης που έχει τεθεί είναι μόνιμος και, ως webmaster, δεν έχετε καμία πρόθεση να ενεργοποιήσετε ξανά τη σελίδα ή να αντιστρέψετε τις αλλαγές που έγιναν.

Όταν η Google διαβάζει έναν κώδικα 301, θα μεταφέρει όλη την ισχύ του συνδέσμου και το SEO στη νέα σελίδα, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα σελίδα θα πάρει τη θέση κατάταξης της πρώτης. Εάν σκοπεύετε να ανακατευθύνετε μόνο την επισκεψιμότητα προσωρινά και έχετε σχέδια για την προηγούμενη σελίδα στο μέλλον, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό 302. Αυτός ο κώδικας αντιπροσωπεύει μια προσωρινή ανακατεύθυνση και θα πει στην Google μόνο να μεταφέρει μέρος της ισχύος συνδέσμου στη σελίδα στην οποία ανακατευθύνει.

Ετικέτες Hreflang

Οι ετικέτες Hreflang αποτελούν ουσιαστικό μέρος του τεχνικού SEO για ιστότοπους που είναι διαθέσιμοι σε πολλές γλώσσες ή στοχεύουν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι απαραίτητα για να κάνουν τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάζουν σωστά τις ιστοσελίδες σας και να βοηθούν πολύ τους επισκέπτες του ιστότοπου.

Ο στόχος της εισαγωγής μιας ετικέτας lang στη διεύθυνση URL σας είναι να κατανοήσει η μηχανή αναζήτησης ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο σελίδων, αλλά ότι δεν είναι διπλότυπες.

Οι ετικέτες Lang βοηθούν επίσης να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων για αντιγραφή, εάν έχετε μια βρετανική αγγλική και αμερικανική αγγλική έκδοση της ίδιας σελίδας. Αν και υπάρχουν προφανώς διαφορές μεταξύ των δύο τύπων γλωσσών, μεγάλα τμήματα κειμένου μπορεί να καταλήξουν να είναι πανομοιότυπα λόγω του αριθμού των λέξεων που γράφονται ίδια και στις δύο γλώσσες.

Οι ετικέτες Hreflang θα πρέπει να μοιάζουν με αυτό:

<link rel=”alternate” href=”https://yourwebsite.com” hreflang=”en-gb” />

Αυτό το παράδειγμα υποδηλώνει στην Google ότι η γλώσσα που βρίσκεται στο άρθρο θα είναι τα βρετανικά αγγλικά. Ένα λάθος που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι που εισάγουν ετικέτες hreflang είναι να βάζουν «uk» αντί για «gb». Οι ετικέτες Hreflang μπορούν να προστεθούν στην κεφαλίδα απόκρισης HTTP, στην HTML <head> ή στον χάρτη ιστοτόπου XML σας.

Canonical URLs

Εάν έχετε δύο σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο, θα μπορούσατε να κάνετε μία από τις σελίδες ως “κανονική διεύθυνση URL”. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να τιμωρήσουν τους ιστότοπους για αντιγραφή, ακόμη και όταν βρίσκονται μεταξύ δύο σελίδων. Οποιαδήποτε μορφή παρόμοιου περιεχομένου που θα βρεθεί σε άλλη σελίδα θα προκαλέσει σύγχυση σε ένα πρόγραμμα περιήγησης κατά τη φάση ανίχνευσης και θα επηρεάσει την κατάταξη κάθε σελίδας.

Φυσικά, θα πρέπει να κάνετε κάθε σελίδα της ιστοσελίδας σας μοναδική από την άλλη προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες κατάταξης της καθεμιάς. Πολλαπλές περιπτώσεις αντιγραφής, όσο μικρές κι αν είναι, θα κάνουν την Google να θεωρήσει το περιεχόμενό σας χαμηλής ποιότητας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε αντιγράψει και επικολλήσει περιεχόμενο σε διαφορετικό άρθρο, ο ιστότοπός σας μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα διπλοτύπων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη γενική διάταξη του ιστότοπού σας ή σε άλλο τεχνικό πρόβλημα.

Μπορείτε να ελέγξετε για προβλήματα αντιγραφής εκτελώντας τον ιστότοπό σας μέσω του Screaming Frog SEO Spider ή του Moz Analytics. Τέτοια εργαλεία θα μπορούν να εντοπίζουν κρυφές περιπτώσεις αντιγραφής.

Κάθε φορά που βρίσκετε μια παρουσία, θα μπορούσατε να ορίσετε την πιο σημαντική ιστοσελίδα ως την κανονική διεύθυνση URL. Με αυτόν τον τρόπο, η Google θα γνωρίζει σε ποια να επικεντρωθεί και δεν θα θεωρεί πλέον τις ομοιότητες ως περίπτωση αντιγραφής.

Για να ορίσετε μια σελίδα ως κανονική, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την «rel=canonical tag» στη διεύθυνση URL της σελίδας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ορίσετε την επιλεγμένη κανονική σελίδα 301 ανακατευθύνοντας την επισκεψιμότητα προς αυτήν κάθε φορά που επισκέπτονται μία από τις παρόμοιες ιστοσελίδες ή παρέχοντας εσωτερικούς συνδέσμους προς αυτήν σε όλα τα άλλα άρθρα.

Κατά τη δημιουργία ενός χάρτη ιστότοπου, θα πρέπει να συμπεριλάβετε μόνο κανονικές ιστοσελίδες, έτσι ώστε οι ανιχνευτές Google να επισκέπτονται μόνο αυτές τις σελίδες. Ακόμα κι αν δεν έχετε ορίσει μια από τις συμπεριλαμβανόμενες διευθύνσεις URL ως κανονική σελίδα, τα bot της μηχανής αναζήτησης θα θεωρήσουν όλες τις διευθύνσεις URL που παρέχονται ως τις προτεινόμενες κανονικές σελίδες.

Schema

Η σήμανση σχήματος είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας πιο ενημερωτικής μικροπεριγραφής που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Είναι ενδιαφέρον ότι το σχήμα δεν θεωρείται στην πραγματικότητα παράγοντας κατάταξης από τις κύριες μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πιθανό να αυξήσει την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων κάνοντας τη διεύθυνση URL πιο ελκυστική, ειδικά εάν ο ανταγωνισμός δεν περιλαμβάνει σχήμα.

Τα δομημένα δεδομένα σχήματος συνήθως έχουν τη μορφή αξιολόγησης με αστέρια, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν ο ιστότοπός σας προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός σας χρησιμοποιεί επίσης σχήμα, τότε μπορείτε να πάρετε το πάνω χέρι εάν έχετε υψηλότερη βαθμολογία αστέρων από αυτούς.

Η σήμανση σχήματος μπορεί επίσης να έχει τη μορφή συνταγών ή οδηγιών, κάτι που είναι χρήσιμο εάν διαχειρίζεστε έναν ιστότοπο μαγειρικής ή DIY. Μπορεί επίσης να έρθει με τη μορφή λεπτομερών απαντήσεων. Αυτό αποδεικνύει στους χρήστες του Ιστού ότι ο ιστότοπός σας έχει τις γνώσεις που αναζητούν χωρίς καν να κάνουν κλικ στον ιστότοπό σας.

Η σήμανση σχήματος όχι μόνο κάνει τις ιστοσελίδες σας πιο τεχνικά ελκυστικές για τους χρήστες του Ιστού, αλλά βοηθά επίσης τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα τι παρέχετε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η κύρια λέξη-κλειδί που χρησιμοποιείτε είναι ομώνυμη, για παράδειγμα, «γυαλιά». Αυτή η λέξη θα μπορούσε να σημαίνει είτε ποτήρια ή γυαλιά. Το σχήμα μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ τέτοιων περιπτώσεων.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε σήμανση σχήματος στον ιστότοπό σας είναι μέσω του Βοηθού σήμανσης δομημένων δεδομένων της Google. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο των δεδομένων που θέλετε να εμφανίζονται στο σχήμα, για παράδειγμα, την επιχείρηση ή το προϊόν σας. Στη συνέχεια, θα σας ζητήσει να επικολλήσετε έναν σύνδεσμο προς το σχετικό άρθρο και να επιλέξετε τις σχετικές πληροφορίες που θέλετε να εμφανίζει το σχήμα.

Το καλύτερο μέρος του σχήματος είναι ότι υπάρχει μια κοινή γλώσσα μεταξύ όλων των κύριων μηχανών αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι εάν μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας να εμφανίζει σχήμα στο Google, τότε μπορείτε επίσης να την κάνετε να εμφανίζεται στο Bing, το Yahoo! και άλλες μηχανές αναζήτησης.

Φιλικό προς τα κινητά

Από το 2021, το 64% όλων των ερωτημάτων αναζήτησης έγιναν σε κινητές συσκευές, σύμφωνα με το Sistrix. Οι περισσότερες λέξεις-κλειδιά προσδιορίζονται επίσης από τον τρόπο αναζήτησης των χρηστών κινητών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επισκεψιμότητα του ιστότοπου θα αποτελείται αποκλειστικά από χρήστες κινητών τηλεφώνων. Επομένως, το να μην διασφαλίζετε ότι ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς κινητά, χάνετε ένα τεράστιο μέρος της διαδικτυακής αγοράς.

Για να μετρήσετε πόσο από το κοινό σας είναι χρήστες κινητών τηλεφώνων, ανατρέξτε στην ενότητα Κοινό » Κινητά στο Google Analytics. Εδώ, θα βρείτε μια ποσοστιαία ανάλυση των χρηστών κινητών, tablet και επιτραπέζιων υπολογιστών. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον επιλογέα ημερομηνίας στην οθόνη για να δείτε πόσο έχει αυξηθεί το κοινό σας για κινητές συσκευές σε διάστημα ενός έτους.

Πρέπει να κάνετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπού σας – πλοήγηση, αναπτυσσόμενα μενού, χρόνοι φόρτωσης σελίδας, διάταξη κ.λπ. – να λειτουργούν στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις συσκευές. Με την είσοδο σε έναν ιστότοπο που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για επιτραπέζιους υπολογιστές, οι περιορισμοί είναι αμέσως προφανείς στον χρήστη. Οι αναλογίες σελίδων θα εμφανιστούν απενεργοποιημένες και η πλοήγηση θα είναι κολλώδης, οδηγώντας τις σε αναπήδηση.

Όχι μόνο είναι απαραίτητο να κάνετε τον ιστότοπό σας φιλικό προς κινητά για τη δημιουργία μιας ειδικής βάσης χρηστών, αλλά αποτελεί επίσης μέρος των παραγόντων κατάταξης της Google από το 2015. Επιπλέον, η Google δεν κατατάσσει τις διαφορετικές εκδόσεις (επιτραπέζιους υπολογιστές, κινητά κ.λπ.) μιας ιστοσελίδας ξεχωριστά , αλλά στην πραγματικότητα, έχει ευρετήριο για το κινητό. Αυτό σημαίνει ότι θα ευρετηριάσουν κυρίως τις εκδόσεις των ιστοσελίδων για κινητές συσκευές.

Εάν θέλετε να μάθετε πόσο φιλικός προς τα κινητά είναι ο ιστότοπός σας, θα μπορούσατε να επικολλήσετε τη διεύθυνση URL του στο τεστ φιλικού προς κινητά της Google. Αφού αναλύσει τον ιστότοπό σας, αυτό το εργαλείο θα σας δώσει μια απλή απάντηση στο εάν ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς κινητά ή όχι. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε τη δοκιμή ταχύτητας για κινητά του προγράμματος περιήγησης για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το επίπεδο απόδοσης του ιστότοπού σας.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο ιστότοπός σας δεν έχει καλή απόδοση σε κινητές συσκευές, δοκιμάστε να εκτελέσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Συμπιέστε τις εικόνες σας, επιτρέψτε την προσωρινή αποθήκευση του προγράμματος περιήγησης και μεταβείτε σε άλλο διακομιστή για να επιταχύνετε τον ιστότοπό σας για κινητά.
  • Κάντε το CSS και τις εικόνες ελαφρύτερες, μειώστε το μέγεθος του περιεχομένου σας και χρησιμοποιήστε μια μεγάλη και ελκυστική γραμματοσειρά για να κάνετε τα άρθρα σας ευανάγνωστα σε κινητές συσκευές.
  • Μην χρησιμοποιείτε Flash και αφαιρέστε τα αναδυόμενα παράθυρα από τον ιστότοπό σας.
  • Προσθέστε μια μετα-ετικέτα άποψης, ώστε το πρόγραμμα περιήγησης να μπορεί να προσαρμόσει την κλίμακα του ιστότοπού σας ανάλογα με τη συσκευή στην οποία έχει πρόσβαση.
  • Διατηρήστε τη διάταξη της ιστοσελίδας σας ελάχιστη, συμπεριλαμβάνοντας μόνο μερικές βασικές λειτουργίες στην αρχική σελίδα. Απαλύνετε όσο χρειάζεται και προσπαθήστε να κάνετε τη διεπαφή σας όσο το δυνατόν πιο καθαρή και οργανωμένη.

Τύποι καμπάνιας SEO

Μπορείτε να διαμορφώσετε την καμπάνια SEO σας για να στοχεύσετε τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς πελάτες – καθένας από τους οποίους θεωρείται διαφορετικός τύπος καμπάνιας SEO. Η μέθοδος που πρέπει να εφαρμόσετε για να στοχεύσετε το καθένα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό – με ορισμένες να απαιτούν μεγάλη εστίαση στην προσθήκη γεωγραφικών ετικετών, ενώ άλλες είναι πιο προσανατολισμένες στη λέξη-κλειδί.

Ο τίτλος κάθε τύπου καμπάνιας μπορεί να κάνει προφανή τον σκοπό του, αλλά οι τίτλοι από μόνοι σας δεν σας καθοδηγούν για το τι συνεπάγεται το καθένα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τοπικό, εθνικό, διεθνές και, ως ειδικό μπόνους, το SEO για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τοπικό SEO

Η πρόθεση του τοπικού SEO είναι να βελτιστοποιήσει έναν ιστότοπο ώστε να εμφανίζεται στα αποτελέσματα τοπικής αναζήτησης. Οι τύποι όρων αναζήτησης στους οποίους στοχεύει να απαντήσει το τοπικό SEO περιλαμβάνουν πράγματα όπως «τοπικά κομμωτήρια», «κουρείς κοντά μου» ή «κομμωτήρια Μάντσεστερ».

Το τοπικό SEO είναι τις περισσότερες φορές ο πιο εύκολος τύπος καμπάνιας, καθώς ο ανταγωνισμός είναι ελάχιστος σε σύγκριση με το διεθνές SEO.

Δεν είναι σαφές τι καθορίζει τον τοπικό αλγόριθμο SEO, αλλά πιθανότατα έχει πολύ να κάνει με την εγγύτητα, τις αναφορές NAP και τη σηματοδότηση αναθεώρησης.

Η εγγύτητα σχετίζεται με το πόσο κοντά είναι η επιχείρησή σας στο άτομο που αναζητά. Δεν είναι πραγματικά δυνατό να βελτιστοποιήσετε την εγγύτητά σας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από την εγγραφή της επιχείρησής σας στο Google My Business.

Οι αναφορές NAP είναι πόσες πηγές αναφέρουν λεπτομερώς το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας, ενώ η σηματοδότηση αναθεώρησης είναι το πόσο καλά αξιολογημένοι είστε στο διαδίκτυο.

Εθνικό SEO

Το Διεθνές SEO είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καμπανιών SEO, δεδομένου του αριθμού των webmasters που διαχειρίζονται ένα ιστολόγιο για συγκεκριμένη χώρα ή διαθέτουν ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου που πραγματοποιεί παραδόσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Για αυτόν τον λόγο, το εθνικό SEO είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από το τοπικό. Περιλαμβάνει βασικές τακτικές SEO, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας λέξεων-κλειδιών και της δημιουργίας backlink.

Διεθνές SEO

Το διεθνές SEO οδηγεί το εθνικό SEO στο επόμενο επίπεδο, καθώς πρέπει να δημιουργήσετε περιεχόμενο που στοχεύει πολλές χώρες ταυτόχρονα. Όχι μόνο αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε την έρευνα λέξεων-κλειδιών, τη δημιουργία backlink και τον χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλλετε στην καμπάνια σας, αλλά πρέπει επίσης να εισαγάγετε νέες τακτικές.

Η υιοθέτηση πολλών υποτομέων είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, έναν για κάθε χώρα που σκοπεύετε να στοχεύσετε. Η ύπαρξη ενός αμερικανικού υποτομέα, για παράδειγμα, θα άλλαζε αυτόματα τη γλώσσα της γλώσσας της σελίδας σας σε Αγγλικά των ΗΠΑ όταν προβάλλετε από την Αμερική.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε διαφορετικές σελίδες για κάθε γλώσσα που στοχεύετε, χρησιμοποιώντας ετικέτες hreflang, προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα διπλού περιεχομένου.

E-commerce SEO

Το E-commerce SEO είναι βασικά απλώς SEO που εφαρμόζεται σε εμπορικές σελίδες του ιστότοπού σας. Εάν διαθέτετε ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε σελίδα είναι πλήρως βελτιστοποιημένη για λέξεις-κλειδιά, προσφέρει μια υγιή εμπειρία χρήστη και έχει σημαντικό αριθμό σχετικών και αξιόπιστων συνδέσμων επιστροφής που την δείχνουν.

Εκτός από τις τυπικές ανάγκες SEO, για να λάβετε την κατάταξη της σελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου σας στα SERP, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διαθέτει τα ακόλουθα:

  • Μια λεπτομερής και μοναδική περιγραφή – Το μοναδικό περιεχόμενο είναι, φυσικά, πάντα ουσιαστικό μέρος του SEO. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η περιγραφή κάθε προϊόντος πρέπει να είναι μοναδική για τη σελίδα και επίσης να περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν που πωλείται.
  • Βασική λειτουργικότητα – Μια σελίδα προϊόντος πρέπει να παρέχει περιγραφή του προϊόντος, εικόνες του, κριτικές πελατών και την επιλογή αγοράς του προϊόντος – τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
  • Πολλές κριτικές χρηστών – Όσο περισσότερες βαθμολογίες με πέντε αστέρια παίρνει ένα προϊόν, τόσο υψηλότερη θα το κατατάσσει η Google.

Τα παραπάνω ισχύουν για τα ακόλουθα:

  • Shopify
  • Woocommerce
  • Μεγάλο Εμπόριο
  • Magento

Τεχνικές SEO

Υπάρχουν αμέτρητες προσεγγίσεις SEO, αλλά δεν συνιστώνται όλα τα κόλπα για τη στρατηγική SEO σας. Αν και υπάρχουν τρόποι για να επιτύχετε αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων γρήγορης επιδιόρθωσης και υψηλές κατατάξεις σε μια νύχτα, η πλειονότητα αυτών των μεθόδων δεν συμφωνεί με τις βέλτιστες πρακτικές της Google. Οι σκιερές προσεγγίσεις μπορεί να καταλήξουν σε αντίθετα αποτελέσματα και να βλάψουν αμετάκλητα την αξιοπιστία του ιστότοπού σας.

Γενικά, υπάρχουν τεχνικές SEO λευκού καπέλου και υπάρχουν προσεγγίσεις μαύρου καπέλου. Αυτοί οι τίτλοι εμπνέονται από ταινίες γουέστερν, όπου οι καλοί καουμπόηδες φορούσαν άσπρα καπέλα και οι κακοί θα φορούσαν μαύρα. Το λευκό καπέλο αναφέρεται σε οποιοδήποτε κόλπο SEO που είναι σύμφωνο με τις βέλτιστες πρακτικές της Google και δεν παραβαίνει κανέναν κανόνα.

Το μαύρο καπέλο, από την άλλη πλευρά, έρχεται σε αντίθεση με τα αποδεκτά πρότυπα που ορίζει η Google και υιοθετεί μια πιο ανήθικη προσέγγιση στο SEO. Το ανήθικο SEO, με μια ματιά, συνεπάγεται ότι θα καταφέρετε να φτάσετε στην κορυφή της κατάταξης χρησιμοποιώντας παράνομες τεχνικές.

Οι μηχανές αναζήτησης καταβάλλουν την προσπάθεια να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις παράνομες τεχνικές για να διασφαλίσουν ότι οι ιστότοποι της κορυφαίας κατάταξης τηρούν τους κανόνες. Ωστόσο, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τεχνικές καπέλων πλάτης.

Καθώς εργάζεστε στην καμπάνια SEO σας, είναι πολύτιμο για εσάς να γνωρίζετε και να μπορείτε να προσδιορίζετε τις βέλτιστες πρακτικές.

White Hat SEO

Το SEO White Hat σίγουρα καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια από όλες τις κοινές προσεγγίσεις SEO, ωστόσο, αναμφίβολα προσφέρει την καλύτερη απόδοση. Περιλαμβάνει να καθιερωθείτε ως ιστότοπος υψηλής κατάταξης οργανικά, με νόμιμες αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων και χρόνους παραμονής.

Όχι μόνο προσφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα κατάταξης, αλλά η αυστηρή τήρηση των προσεγγίσεων του λευκού καπέλου είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνετε στα καλά βιβλία της Google. Εάν θέλετε να κατατάσσεστε στη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERP) και να μείνετε εκεί, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις προσεγγίσεις του λευκού καπέλου.

Εάν δεν το κάνετε, ο ιστότοπός σας μπορεί να τιμωρηθεί και, σε χειρότερες περιπτώσεις, να χάσει εντελώς την κατάταξή του. Μόλις τιμωρηθείτε από την Google, δεν έχει σημασία πόσο ισχυρό είναι το περιεχόμενό σας, η φιλικότητα προς κινητά ή οι σύνδεσμοι επιστροφής – η επιστροφή σε μια θέση υψηλής κατάταξης είναι σχεδόν αδύνατη.

Συνήθως, οι προσεγγίσεις λευκού καπέλου κοστίζουν περισσότερο και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια, αλλά προσφέρουν σύνθετα μακροπρόθεσμα οφέλη. Εάν σκοπεύετε να καθιερωθείτε ως μια αξιόπιστη, αξιόπιστη εταιρεία ή πηγή πληροφοριών, θα πρέπει να τηρείτε τις τεχνικές του λευκού καπέλου.

Τα κύρια συστατικά του SEO White Hat περιλαμβάνουν:

Δημιουργήστε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας

Είναι αυτονόητο, αλλά ως webmaster, θα πρέπει να στοχεύετε να παρέχετε στους επισκέπτες σας περιεχόμενο κορυφαίας ποιότητας, πάντα. Αν και είναι σημαντικό να δημιουργήσετε αυτό το περιεχόμενο με κατανοητό τρόπο για τον ανιχνευτή της μηχανής αναζήτησης, ο κύριος στόχος σας πρέπει να είναι να παρέχετε στους αναγνώστες περιεχόμενο που είναι ενημερωτικό και αξίζει τον χρόνο τους.

Όλα όσα βάζετε στον ιστότοπό σας πρέπει να είναι πρωτότυπα, ενημερωμένα και όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Η δημοσίευση περιεχομένου που περιέχει λέξεις-κλειδιά που όχι μόνο ταιριάζουν με την πρόθεση αναζήτησης αλλά και απαντούν άμεσα στην ερώτηση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιεχομένου λευκού καπέλου. Όχι μόνο τα ρομπότ της μηχανής αναζήτησης μπορούν να αναγνωρίσουν τη συνάφειά τους, αλλά έχετε επίσης λύσει το πρόβλημα για τον ερευνητή.

Το περιεχόμενό σας θα πρέπει επίσης να έχει αξιοπρεπή έκταση (η Google προτιμά άρθρα με τουλάχιστον 1.000 λέξεις), να έχει καλή στίξη και να χωρίζεται σε παραγράφους για αναγνωσιμότητα. Ο μεγάλος κενός χώρος γύρω από το κείμενό σας δεν είναι μόνο καλός για τον αναγνώστη, αλλά κάνει το περιεχόμενο πιο εύπεπτο για τους ανιχνευτές. Η χρήση έντονης γραφής για την επισήμανση σημαντικών αποσπασμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει τόσο τον αναγνώστη όσο και το bot.

Δημιουργήστε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας

Όσο μεγαλύτερο είναι το περιεχόμενο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ο ιστότοπός σας να φτάσει στην κορυφαία σελίδα. Περισσότερες λέξεις σημαίνουν περισσότερες λέξεις-κλειδιά και γενικά πιο χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήματα αναζήτησης.

Κανονικά, εάν ένας webmaster παρατηρήσει ότι το βελτιστοποιημένο περιεχόμενό του δεν κατατάσσεται τόσο καλά όσο ήλπιζαν, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουν είναι να προσπαθήσουν να επιμηκύνουν το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο κορυφαίας κατάταξης τείνει να είναι τουλάχιστον πάνω από 1.500 λέξεις, αλλά αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια του περιεχομένου του διαγωνισμού.

Αξίζει πάντα να ελέγχετε πόσες λέξεις περιέχουν τα κομμάτια του διαγωνισμού σας και να προσπαθείτε να ταιριάξετε ή να υπερβείτε τον αριθμό.

Κάντε έρευνα για λέξεις-κλειδιά

Η έρευνα λέξεων-κλειδιών και η σωστή χρήση λέξεων-κλειδιών συνθέτουν ένα τεράστιο κομμάτι SEO λευκού καπέλου. Η έρευνα λέξεων-κλειδιών περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των πιο σχετικών λέξεων-κλειδιών που εμπλέκονται σε συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης. Για να εμφανίζεται ο ιστότοπός σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, τα άρθρα σας πρέπει να διαθέτουν λέξεις-κλειδιά που ταιριάζουν με την πρόθεση αναζήτησης.

Οι λέξεις-κλειδιά ενημερώνουν το πρόγραμμα περιήγησης ιστού για το θέμα των άρθρων σας. Κατά την ανίχνευση της ιστοσελίδας σας, η Google θα βρει τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται, θα καθορίσει την ουσία του περιεχομένου σας και θα ευρετηριάσει την ιστοσελίδα ανάλογα. Εάν κρίνει ότι το άρθρο σας είναι πιο πολύτιμο από τους ανταγωνιστές, οι οποίοι έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις ίδιες λέξεις-κλειδιά, θα αυξήσει την κατάταξη της σελίδας σας.

Για να δημιουργήσετε δεδομένα λέξεων-κλειδιών, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ανάλυσης περιεχομένου όπως το Surfer SEO. Τα εργαλεία γραφής όπως αυτό όχι μόνο επιλέγουν λέξεις-κλειδιά από ιστότοπους ανταγωνιστών, αλλά καθορίζουν επίσης πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάθε λέξη-κλειδί. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το SEMrush για να επιλέξετε τις κύριες λέξεις-κλειδιά για τις οποίες κατατάσσεται ο ανταγωνισμός.

Προκειμένου να προσδιορίσετε λέξεις-κλειδιά μακριάς ουράς, θα μπορούσατε απλώς να πληκτρολογήσετε τη λέξη-κλειδί ρίζας στο Google, το οποίο θα εμφανίσει μερικές χρήσιμες φράσεις-κλειδιά με τη μορφή προτάσεων αναζήτησης. Υπάρχουν επίσης εργαλεία που σας βοηθούν να κερδίσετε εκατοντάδες ή και χιλιάδες προτάσεις με ελάχιστη προσπάθεια. Το μαγικό εργαλείο λέξεων-κλειδιών του SEMrush είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε ένα άρθρο σχετικά με τα «παπούτσια για τρέξιμο», η Google θα μπορεί να σας παρέχει λέξεις-κλειδιά με μακριά ουρά, λιγότερο ανταγωνιστικές, όπως «παπούτσια για τρέξιμο για βαρείς δρομείς», «παπούτσια τρεξίματος για πλατυποδία» και σύντομα.

Αφού συγκεντρώσετε αρκετά δεδομένα λέξεων-κλειδιών, θα πρέπει να τα κατανείμετε ομοιόμορφα μεταξύ του περιεχομένου, των μετα-περιγραφών, του κειμένου αγκύρωσης και των τίτλων σας για να βελτιστοποιήσετε πλήρως τη σελίδα σας.

Οργανώστε το περιεχόμενο λογικά

Για να ενισχύσετε οργανικά τις ταξινομήσεις στις μηχανές αναζήτησής σας, πρέπει να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που να διαθέτει λογική διάταξη. Από την πλευρά των επισκεπτών του ιστότοπου, δεν θέλουν να χάνουν χρόνο ξετυλίγοντας τα ατελείωτα αναπτυσσόμενα μενού και κάνοντας κλικ σε διάφορους συνδέσμους για να βρουν αυτό που αναζητούν.

Μια απλή διάταξη μειώνει το ποσοστό εγκατάλειψης και μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνει τους χρήστες να επιστρέψουν στον ιστότοπό σας. Κατά γενικό κανόνα, καμία σελίδα δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 3 κλικ από την αρχική σελίδα, επομένως δεν χρειάζεται να δημιουργείτε υπο-υποθέματα για κάθε μία από τις κύριες κατηγορίες σας. Μια επίπεδη αρχιτεκτονική τοποθεσίας είναι πολύ πιο προτιμότερη τόσο από την Google όσο και από τους αναγνώστες.

Το ποσοστό εγκατάλειψης είναι μια σαφής ένδειξη ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά με τον ιστότοπό σας. Η Google πιθανότατα θα το ερμηνεύσει ως ένδειξη ότι έχετε περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας ή ότι η διάταξη του ιστότοπού σας είναι παράλογη.

Επιπλέον, ένας καλά οργανωμένος ιστότοπος διευκολύνει τη δουλειά του ρομπότ της Google. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται με συνδεδεμένο και ιεραρχικό τρόπο έχουν νόημα για το bot καθώς ανιχνεύει την ιστοσελίδα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες κατατάξεις.

Δημιουργία οργανικών εισερχόμενων συνδέσμων

Η αυθεντία είναι μία από τις κύριες πτυχές ενός ιστότοπου υψηλού επιπέδου. Εάν η Google δεν πιστεύει ότι ο ιστότοπός σας είναι αρκετά έγκυρος στον τομέα της εξειδίκευσης που στοχεύει, δεν θα κατατάξει τον ιστότοπό σας τόσο υψηλό όσο άλλοι. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε εξουσία στα μάτια της Google είναι να αναπτύξετε μια συλλογή ποιοτικών εισερχόμενων συνδέσμων.

Οι εισερχόμενοι σύνδεσμοι – μερικές φορές αναφέρονται ως backlinks – είναι σύνδεσμοι που οδηγούν από έναν άλλο ιστότοπο πίσω στον δικό σας. Όσο πιο έγκυρος είναι ο ιστότοπος από τον οποίο προέρχονται αυτά τα backlinks, τόσο καλύτερο είναι για τη φήμη του ιστότοπού σας.

Δυστυχώς, η δημιουργία backlinks απαιτεί χρόνο και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το επιταχύνετε – εκτός από τη συνεχή παροχή περιεχομένου υψηλής ποιότητας. Πρέπει να δώσετε σε άλλους ιστότοπους έναν λόγο για να συνδεθούν ξανά με τον ιστότοπό σας, επομένως η αφοσίωση στην ποιότητα είναι το κλειδί. Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε είναι να πληρώσετε για backlinks – αυτό χαρακτηρίζεται ως μαύρο καπέλο και μπορεί να σας φέρει σε μπελάδες με την Google.

Grey Hat SEO

Όπως η έκφραση «μια γκρίζα περιοχή», έτσι και το Grey Hat SEO με  σχετίζεται βασικά με οποιαδήποτε ακατάλληλη τακτική. Αυτή η κατηγορία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις τακτικές λευκού καπέλου και μαύρου καπέλου. Οι τεχνικές που εμπλέκονται δεν έχουν εγκριθεί ούτε απορριφθεί από τις οδηγίες των μηχανών αναζήτησης, επομένως η νομιμότητά τους παραμένει ασαφής. Αυτή η ασάφεια τους αφήνει ανοιχτούς σε συζήτηση μεταξύ των ειδικών SEO.

Ένας κίνδυνος από τη χρήση του SEO Grey Hat είναι ότι η Google ή άλλη μηχανή αναζήτησης θα μπορούσε να βγει αύριο και να δηλώσει ότι πλέον θεωρεί μια τεχνική γκρίζου καπέλου ως μαύρο καπέλο. Αντίθετα, η ανάληψη του κινδύνου με το Grey Hat θα μπορούσε να σας φέρει μπροστά από τον ανταγωνισμό, εάν η Google επαναπροσδιορίσει μια τεχνική Gey Hat ως White Hatο.

Οι τεχνικές SEO Grey Hat αλλάζουν συνεχώς, αλλά τα κοινά κόλπα που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνουν:

Αγορά ληγμένων Domain

Εάν συναντήσετε έναν ιστότοπο που δεν έχει κάτοχο αυτήν τη στιγμή, θα μπορούσατε να αγοράσετε αυτόν τον τομέα και να αποκτήσετε όλους τους backlinks και την εξουσία που συνδέονται επί του παρόντος με τον ιστότοπο. Από εδώ, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε έναν νέο ιστότοπο στα θεμέλια του παλιού, δημιουργώντας έναν νέο ιστότοπο που κατατάσσεται σε υψηλά επίπεδα από την πρώτη μέρα.

Guest posting

Το Guest blogging είναι η πρακτική εμφάνισης στον ιστότοπο κάποιου άλλου για να γράψετε μια δημοσίευση επισκέπτη, συνήθως για να εμφανιστείτε ως εξωτερικός ειδικός στον τομέα. Σε αυτήν την ανάρτηση επισκέπτη, ο συγγραφέας θα συμπεριλάβει έναν ή περισσότερους συνδέσμους πίσω στον δικό του ιστότοπο. Αυτό όχι μόνο αυξάνει την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει αρχή συνδέσμου για τον ιστότοπο του επισκέπτη blogger.

Black Hat SEO

Οι μη έμπειροι webmasters συχνά παρασύρονται στη χρήση τεχνικών SEO Black Hat με την υπόσχεσή του για γρήγορη επιδιόρθωση. Πολλοί απρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για να δουλέψουν στις τακτικές SEO λευκού καπέλου χωρίς την εγγύηση επιστροφής, πολλοί πέφτουν στην παγίδα του μαύρου καπέλου. Και τις περισσότερες φορές, βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ό,τι στην αρχή.

Αν και είναι μια πρακτική που έχει απορριφθεί ευρέως, το SEO Black Hat παραμένει ένα μέσο για να μεταφέρετε τη σελίδα σας στις ενότητες υψηλής κατάταξης των SERP. Απαιτείται αναμφισβήτητα λιγότερος χρόνος, προσπάθεια και χρήματα για τη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης καμπάνιας SEO Black Hat από ό,τι μια καμπάνια λευκού καπέλου και συχνά έχει υψηλότερη εγγύηση αποτελεσμάτων – τουλάχιστον για λίγο.

Το SEO Black Hat είναι βασικά μια μακρά λίστα συντομεύσεων που χρησιμοποιούνται για να παραιτηθούν και να εξαπατηθούν οι οδηγίες που παρουσιάζονται τόσο στο Bing όσο και στις Οδηγίες Webmaster της Google. Εάν συλληφθείτε να ακολουθείτε μια προσέγγιση με μαύρο καπέλο στην καμπάνια SEO σας, τόσο η Google όσο και η Bing θα σας επιβάλουν ποινή.

Οι ποινές για παραβάσεις του Black Hat διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητα, αλλά μπορεί να κυμαίνονται από την απώλεια του βαθμού σας (και συχνά την πτώση σε πολύ χαμηλότερη θέση) έως την πλήρη απαγόρευση από τη μηχανή αναζήτησης.

Οι πιο κοινές τεχνικές Black Hat που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

Κρυφό κείμενο

Ένα από τα πιο εύκολα και παλαιότερα Black Hat τρικ για εκτέλεση είναι να γεμίσετε τη σελίδα σας με κρυφό ή αόρατο κείμενο. Αυτό σχετίζεται με οποιοδήποτε κείμενο που μπορεί να διαβαστεί από το Google spiders, αλλά δεν είναι ορατό σε ανθρώπινους επισκέπτες του ιστότοπου. Γενικά, αυτό το κρυφό κείμενο είναι γεμάτο από λέξεις-κλειδιά που δεν μπορούσαν να χωρέσουν στο αντίγραφο, παραπλανώντας τους αράχνες ότι η σελίδα έχει μεγαλύτερη συνάφεια από ό,τι έχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εναλλακτικό (alt) κείμενο για εικόνες είναι απαίτηση SEO και το μόνο White Hat «κρυφό κείμενο» που πρέπει να συμπεριλάβετε στις ιστοσελίδες σας.

Keyword stuffing

Εάν χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως το Surfer SEO, θα πρέπει να είναι εύκολο να αποφύγετε το γέμισμα με λέξεις-κλειδιά. Το λογισμικό ηλεκτρονικής γραφής συνήθως σας ενημερώνει για το πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λέξη-κλειδί σε όλο το αντίγραφο. Εάν όχι, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρήσετε πότε πρέπει να σταματήσετε να επαναλαμβάνετε λέξεις-κλειδιά και μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στον ιστότοπό σας.

Το γέμισμα λέξεων-κλειδιών είναι κάθε περίπτωση κατά την οποία έχετε χρησιμοποιήσει υπερβολικά μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί. Αυτή ήταν μια πιο εμφανής τεχνική μαύρου καπέλου, καθώς πριν, η Google δεν τιμωρούσε τις σελίδες που χρησιμοποιούσαν υπερβολικά μια λέξη. Αλλά τώρα, η Google έχει περιορίσει ειδικά το γέμισμα λέξεων-κλειδιών και το θεωρεί ανεπιθύμητο.

Για τον επισκέπτη του ιστότοπου, η γέμιση λέξεων-κλειδιών κάνει την ανάγνωση του περιεχομένου σας επαναλαμβανόμενη και ακόμη και ασυνάρτητη, γι’ αυτό οι μηχανές αναζήτησης προσπαθούν να το αφαιρέσουν από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η Google θα τιμωρήσει τους ιστότοπους που θεωρεί ότι χρησιμοποιούν υπερβολικά μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί – με βάση τη διάρκεια του άρθρου – και θα τιμωρήσει επίσης ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν υπερβολικά λέξεις-κλειδιά σε συγκεκριμένα αποσπάσματα.

Για παράδειγμα, η χρήση μιας λέξης-κλειδιού επτά φορές ομοιόμορφα σε ένα άρθρο 2.000 λέξεων θα ήταν αποδεκτή. Αλλά η χρήση της ίδιας λέξης-κλειδιού επτά φορές εντός της ίδιας παραγράφου θα ήταν απαράδεκτη.

Σύνδεσμοι επί πληρωμή

Η πληρωμή άλλου webmaster για σύνδεση με το περιεχόμενό σας ή το αντίστροφο δεν επιτρέπεται στις οδηγίες της Google. Οι σύνδεσμοι επί πληρωμή αγοράζονται συχνά από ιδιοκτήτες ιστότοπων με μαύρο καπέλο με την ελπίδα να ενισχύσουν την εξουσία της ιστοσελίδας τους. Αυτή η ανήθικη τεχνική οδήγησε στη δημιουργία συνδέσμων εκμεταλλεύσεων – ιστοσελίδων που δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την επανασύνδεση σε άλλους ιστότοπους για την ενίσχυση της κατάταξής τους.

Η σύνδεση του ιστότοπού σας με ένα αγρόκτημα συνδέσμων είναι μια πολύ επικίνδυνη κίνηση. Μόλις η Google αποκαλύψει ένα σύμπλεγμα συνδέσμων, όχι μόνο θα το αποδεξιοδοτήσει, αλλά θα τιμωρήσει όλους τους ιστότοπους που υποστηρίζει.

Τα backlinks είναι ένα πολύτιμο νόμισμα στο SEO, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν οργανικά για να ωφελήσουν τον ιστότοπό σας μακροπρόθεσμα.

Ιδιωτικά δίκτυα ιστολογίων

Τα ιδιωτικά δίκτυα ιστολογίων (PBN) είναι παρόμοια με τα αγροκτήματα συνδέσμων, εκτός από το ότι ελέγχονται πιο συχνά από τον webmaster του ιστότοπου στον οποίο οδηγούν οι σύνδεσμοι. Συνήθως, ένας webmaster θα αγοράσει πολλούς τομείς που δεν λειτουργούν ή έχουν λήξει που εξακολουθούν να έχουν εξουσιοδότηση τομέα. Στη συνέχεια, θα προσθέσουν νέο περιεχόμενο σε αυτούς τους ιστότοπους και θα συμπεριλάβουν συνδέσμους που οδηγούν στον νέο ιστότοπο που προσπαθούν να ενισχύσουν.

Αυτά τα PBN δεν θα συνδέονται μεταξύ τους, αλλά όλα θα οδηγήσουν στον νέο ιστότοπο του webmaster, δημιουργώντας την εμφάνιση υψηλής ποιότητας και εξουσίας.

Αντιγραμμένο περιεχόμενο

Πριν, ήταν εύκολο να αντιγράψετε και να επικολλήσετε περιεχόμενο απευθείας από έναν άλλο ιστότοπο και να το κρύψετε ως δικό σας. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, οι μηχανές αναζήτησης το έχουν καταπιέσει πραγματικά και τώρα τιμωρούν ακόμη και τις πιο μικρές περιπτώσεις αντιγραφής.

Ωστόσο, ορισμένοι πρωτάρηδες με μαύρα καπέλα προσπαθούν να καθιερωθούν ως έγκυρη πηγή χρησιμοποιώντας τη δουλειά κάποιου άλλου. Αυτό συνήθως λαμβάνεται πάντα από την Google κατά την ανίχνευση της σελίδας.

Εργαλεία όπως το Copyscape μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα λογοκλοπή περιεχομένου σε οποιονδήποτε ιστότοπο.

Εναλλαγή σελίδων

Η εναλλαγή σελίδων περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ιστότοπου υψηλής κατάταξης χρησιμοποιώντας τεχνικές λευκού καπέλου, για να αντικατασταθεί αργότερα το περιεχόμενο του ιστότοπου με μη βελτιστοποιημένο περιεχόμενο. Μετά την ανταλλαγή, ο webmaster διατηρεί συνήθως τις ίδιες διευθύνσεις URL, τίτλους και μετα-περιγραφές, προκειμένου να αντλήσει το ίδιο επίπεδο επισκεψιμότητας.

Το περιεχόμενο αντικατάστασης είναι συχνά άσχετο με το πρωτότυπο, γεγονός που το κάνει απογοητευτικό για τους επισκέπτες της σελίδας. Αυτή είναι μερικές φορές γνωστή ως τεχνική «δόλωμα και αλλαγή», καθώς ενθαρρύνει την υψηλή αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων. Ευτυχώς, είναι συνήθως εύκολο για τις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν περιπτώσεις εναλλαγής σελίδων με βάση την ξαφνική αύξηση στην αναπήδηση σελίδας.

Ανεπιθύμητα σχόλια

Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στην ενότητα σχολίων ενός ιστολογίου με συνδέσμους πίσω στον ιστότοπό σας. Και πάλι, αυτό ήταν πολύ πιο προσοδοφόρο στο παρελθόν, αλλά η Google έκτοτε έχει καταργήσει αυτήν την πρακτική. Ωστόσο, θα βρείτε σκιώδεις ιστότοπους που συσσωρεύουν συνδέσμους προς τον ιστότοπό τους με την ελπίδα ότι θα αυξήσει την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων.

Blogging SEO

Η προσέγγιση βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης blogging σάς επιτρέπει να ταξινομείτε για ενημερωτικές προθέσεις αναζήτησης εκτός από εμπορικές και συναλλακτικές. Εάν πουλάτε ένα προϊόν στον ιστότοπό σας, η δημιουργία μιας ενότητας ιστολογίου στον ιστότοπό σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να επεκτείνετε την απήχησή σας.

Αυτό το ιστολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει ενημερωτικά άρθρα (με στόχευση σχετικών λέξεων-κλειδιών ερωτήματος αναζήτησης) που συνδέονται άμεσα με τα προϊόντα που πουλάτε. Σε αυτά τα άρθρα, μπορείτε να συμπεριλάβετε συνδέσμους προς τα προϊόντα σας, με στόχο να μετατρέψετε τις ενημερωτικές αναζητήσεις σε εμπορικές.

Για να ρυθμίσετε με επιτυχία την ενότητα ιστολογίου του ιστότοπού σας, εκτός από τις τυπικές πρακτικές SEO, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Κατασκευάστε θέματα πυλώνων

Προφανώς, υπάρχει μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχετε ή υπάρχουν πολλές πτυχές του μεμονωμένου προϊόντος που πουλάτε. Πριν ξεκινήσετε και δημιουργήσετε αναρτήσεις ιστολογίου τυχαία, χωρίστε διαφορετικές πτυχές των προϊόντων σας σε θέματα. Ένας τρόπος προσδιορισμού διαφορετικών θεμάτων θα ήταν να εντοπίσετε λέξεις-κλειδιά σύντομης ουράς που σχετίζονται με το κύριο προϊόν σας.

Για παράδειγμα, εάν πουλάτε μπαλκονόπορτες, τα θέματα της μικρής ουράς θα είναι πράγματα όπως «τιμές πόρτας βεράντας» ή «σπασμένη πόρτα βεράντας». Αυτές οι λέξεις-κλειδιά σύντομης ουράς χρησιμεύουν ως τα βασικά σας θέματα, τα οποία θα μπορούσατε να δείτε ως τα διαφορετικά κεφάλαια του ιστολογίου σας.

Προσδιορίστε θέματα με μακριά ουρά

Από αυτά τα θέματα του μοναδικού πυλώνα, πιθανότατα θα είναι εύκολο να βρείτε 4-5 σχετικά θέματα με μακριά ουρά. Για παράδειγμα, για το θέμα του πυλώνα “σπασμένη πόρτα βεράντας”, θα μπορούσατε να προσδιορίσετε λέξεις-κλειδιά με μακριά ουρά, όπως “σπασμένη κλειδαριά πόρτας βεράντας”, “σπασμένη σφράγιση πόρτας βεράντας”, “σπασμένο τζάμι πόρτας βεράντας” και ούτω καθεξής.

Θα συνιστούσαμε να δημιουργήσετε μια θεματική σελίδα με πυλώνες που θα καλύπτει με μια ματιά το θέμα “σπασμένη πόρτα βεράντας”. Αυτό θα περιέχει τη λέξη-κλειδί σύντομη ουρά, καθώς και μια σύντομη επισκόπηση των υποθεμάτων που θα καλύψετε επίσης σε αυτήν την ενότητα.

Στη συνέχεια, δημιουργήστε λεπτομερείς αναρτήσεις ιστολογίου για καθεμία από τις σχετικές λέξεις-κλειδιά μακριάς ουράς. Σε καθένα από αυτά τα άρθρα, πάντα συνδέστε πίσω στη σελίδα του στυλοβάτη σας μέσω μιας ετικέτας στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) ή ως μέρος του κειμένου αγκύρωσης του άρθρου σας. Αυτό βοηθά την Google να συνδέσει καλύτερα τα άρθρα σας και να κατανοήσει το θέμα των άρθρων σας.

Εσωτερικός σύνδεσμος

Όσο και αν είναι σημαντικό να συνδέεστε με τα σχετικά προϊόντα σας, θα πρέπει επίσης να συνδέεστε εσωτερικά μεταξύ των αναρτήσεων ιστολογίου μόλις δημοσιεύσετε μερικές. Αυτό βελτιστοποιεί τον ιστότοπό σας με πολλούς τρόπους, πρώτον στέλνοντας επισκέπτες σε άλλες περιοχές του ιστότοπού σας που μπορεί να τους ενδιαφέρουν.

Σας επιτρέπει επίσης να εισάγετε το πλαίσιο για ένα θέμα χωρίς να επαναλαμβάνεστε – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρέχετε έναν σύνδεσμο προς τη σχετική ανάρτηση ιστολογίου!

Τέλος, οι εσωτερικοί σύνδεσμοι διαδίδουν τον χυμό συνδέσμων από τα παλαιότερα άρθρα σας στα νέα σας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν έχετε μια πραγματικά επιτυχημένη, υψηλής κατάταξης ανάρτηση ιστολογίου, θα είναι εύκολο για εσάς να κατατάξετε τις άλλες σελίδες σας.

Ρυθμίστε ένα πρόγραμμα ανάρτησης ιστολογίου

Όσο πρέπει να δημιουργήσετε δομή στον τρόπο με τον οποίο τα ιστολόγιά σας είναι διατεταγμένα, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε μια δομή με τον τρόπο με τον οποίο τα δημοσιεύετε. Γενικά, θα πρέπει να γράφετε blog τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ένα πρόγραμμα blogging θα πρέπει να σχεδιάζει εκ των προτέρων τα θέματα που θέλετε να καλύψετε, πόσο χρόνο θα σας πάρει για να τα ερευνήσετε και να τα αναπτύξετε και μια σταθερή ημέρα και ώρα για τη δημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου σας.

Κάντε το περιεχόμενό σας όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστο

Αν και η ιδέα ενός ιστολογίου μπορεί να σας ενθαρρύνει να επιδεικνύεστε πραγματικά με τα γραπτά σας και να χρησιμοποιείτε μακροσκελείς και περίπλοκες προτάσεις για να κατανοήσετε την άποψή σας, θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε να το κάνετε αυτό. Αν και η πλειοψηφία κάνει το μεγαλύτερο μέρος της ανάγνωσης στα τηλέφωνά τους σήμερα, οι οθόνες παραμένουν άβολες για ανάγνωση.

Βεβαιωθείτε ότι η γραφή σας είναι συνοπτική και όσο το δυνατόν σε απόσταση. Πολλοί επισκέπτες θα αναζητούν μόνο μια γρήγορη απάντηση στο ερώτημά τους – όχι ένα μακροσκελές δοκίμιο. Αν και το μήκος είναι σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι κάθε πρόταση και παράγραφος προσθέτουν αξία και ενημερώνουν τον αναγνώστη για κάτι νέο.

Η κατανομή μεγαλύτερων τμημάτων σε εύπεπτα σημεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τον αναγνώστη. Αν και έχουμε ήδη τονίσει τη σημασία των εικόνων, η χρήση πολλών γραφικών μπορεί πραγματικά να ζωντανέψει το κείμενο και να διευκολύνει την ανάγνωση.

Χωρίστε το άρθρο σε ενότητες

Ως επέκταση της αναγνωσιμότητας του άρθρου, θα πρέπει επίσης να επιδιώξετε να χωρίσετε το άρθρο σας σε ενότητες και υποενότητες, με ιεραρχική σειρά. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει τις συγκεκριμένες πληροφορίες που αναζητά.

Προηγμένες Τεχνικές SEO

Οι προηγμένες τεχνικές βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μέθοδοι που μπορούν να ανυψώσουν την παρουσία σας στο διαδίκτυο στο επόμενο επίπεδο. Πρέπει πρώτα να γίνει βασική βάση SEO για να πραγματοποιηθούν αυτές οι μέθοδοι, οι οποίες απαιτούν επίσης έναν βαθμό εξειδίκευσης στο SEO.

Θα πρέπει να μάθετε τις παρακάτω προηγμένες τεχνικές SEO, εάν η αρχική σας καμπάνια βελτιστοποίησης δεν προσέλκυσε τόσες επισκέψεις στον ιστότοπο όπως ελπίζατε:

Στοχεύστε δημοσιογραφικές λέξεις-κλειδιά

Εάν δεν αποκτάτε πολλά backlinks μέσω της τυπικής σας καμπάνιας SEO, τότε θα πρέπει να διευρύνετε την απήχησή σας συμπεριλαμβάνοντας λέξεις-κλειδιά δημοσιογράφων στο αντίγραφό σας. Οι δημοσιογράφοι χρειάζονται αναφορές για τα γεγονότα και τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στα άρθρα τους. Για να διατηρήσουν τη δημοσιογραφική τους ακεραιότητα, αυτό πρέπει να προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή – που θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενό σας!

Οι βασικές δημοσιογραφικές λέξεις-κλειδιά θα ήταν οτιδήποτε είναι επί του παρόντος αξιοσημείωτο – ένα στατιστικό ή ένα ποσοστό που αντικατοπτρίζει το τρέχον έτος και είναι επί του παρόντος σχετικό με τις ειδήσεις. Ακόμα καλύτερα θα ήταν ένας πλήρης πίνακας ή μια κλίμακα που εμφανίζει τις σχετικές πληροφορίες από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν οι δημοσιογράφοι.

Κατά προτίμηση, οι πληροφορίες που εμφανίζετε ως λέξεις-κλειδιά των δημοσιογράφων σας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα δικής σας έρευνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η στρατηγική θεωρείται μια προηγμένη τεχνική SEO, καθώς χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών.

Εάν βελτιστοποιήσετε σωστά αυτές τις πληροφορίες και τα στατιστικά σας φτάσουν στην κορυφή των SERP, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι ο αριθμός backlink σας θα αυξηθεί εκθετικά.

Βελτιώστε το παλιό περιεχόμενο

Οι προσπάθειες βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται ως κάτι που γίνεται εφάπαξ. Για να έχετε υψηλή κατάταξη – και να παραμείνετε στην κατάταξη – πρέπει να ενημερώνετε περιοδικά το υπάρχον περιεχόμενό σας, ιδιαίτερα τα κομμάτια που είχαν καλή απόδοση κατά την αρχική δημοσίευση. Χρησιμοποιώντας τη σωστή τακτική, θα μπορούσατε να το επαναφέρετε σε υψηλό επίπεδο.

Αντί να περιμένετε να ανιχνευτεί και να ευρετηριαστεί το νέο περιεχόμενο, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε σελίδες που ήδη κατατάσσονται για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Για να προσδιορίσετε ποιες σελίδες θα βελτιστοποιήσετε εκ νέου, ελέγξτε το Google Analytics για δεδομένα μετατροπών και οργανικής επισκεψιμότητας. Θα μπορούσατε επίσης να αξιολογήσετε τα δεδομένα κλικ και τις εμφανίσεις στο Google Search Console και να ελέγξετε τις τρέχουσες κατατάξεις λέξεων-κλειδιών στο Ahrefs. Γενικά, κάθε περιεχόμενο που είναι άνω των 6 μηνών και δεν κατατάσσεται όσο πιο ψηλά θα μπορούσε αξίζει να βελτιωθεί.

Κατά την ενημέρωση περιεχομένου, αναζητήστε πρώτα περιοχές που είναι σαφώς ξεπερασμένες. Το Διαδίκτυο κινείται αρκετά γρήγορα, και τα γεγονότα και τα στοιχεία μπορεί γρήγορα να καταστούν παρωχημένα. Οποιοδήποτε γεγονός που αντανακλά το προηγούμενο έτος θα πρέπει να επικαιροποιηθεί μέχρι σήμερα ή οποιοδήποτε γεγονός που έχει αποδειχθεί ψευδές θα πρέπει να αλλάξει.

Εάν ανακαλύψετε ότι οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται δεν εμφανίζονται πλέον τόσο ευδιάκριτα στα ερωτήματα αναζήτησης, θα πρέπει να τις αλλάξετε για πιο σχετικές λέξεις.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου περιεχομένου, θα πρέπει επίσης να στοχεύσετε να αλλάξετε σε εσωτερικούς συνδέσμους και ετικέτες τίτλου. Εάν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε εικόνες, να ξαναγράψετε πλήρεις παραγράφους με περιεχόμενο και να προσθέσετε επιπλέον παραγράφους.

Αφαιρέστε το λεπτό περιεχόμενο

Όσον αφορά το θέμα του επαναπροσδιορισμού του παλιού περιεχομένου, ο μόνος τύπος παλιού περιεχομένου που δεν πρέπει να βελτιώσετε είναι το λεπτό περιεχόμενο. Όπως προαναφέρθηκε, η Google προτιμά περιεχόμενο που έχει άφθονη ουσία. Κατά προτίμηση, το κείμενο στις ιστοσελίδες σας θα πρέπει να υπερβαίνει τις 1.000 λέξεις, αλλά είναι αποδεκτό να έχετε λίγο λιγότερο από αυτόν τον αριθμό λέξεων.

Οτιδήποτε περιέχει 300 λέξεις, ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να διαγραφεί. Είναι δύσκολο να καλύψετε όλες τις βάσεις ενός θέματος σε ένα τόσο μικρό μέγεθος άρθρου, επομένως το λεπτό περιεχόμενο δεν είναι πολύ χρήσιμο για το κοινό σας. Από την άποψη της Google, το λεπτό περιεχόμενο περιέχει πολύ λίγες πληροφορίες. Οι μηχανές αναζήτησης δεν θεωρούν ότι το λεπτό περιεχόμενο είναι τόσο πολύτιμη πηγή πληροφοριών όσο το μεγάλο περιεχόμενο.

Για να βελτιώσετε τη συνολική κατάταξη του ιστότοπού σας, συνιστούμε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε ιστοσελίδα που βρίσκεται στη σύντομη πλευρά.

Εμφάνιση σε podcast

Όπως και το ιστολόγιο επισκεπτών, η εμφάνιση σε podcast είναι ένας καλός τρόπος για να προωθήσετε τον δικό σας ιστότοπο. Στις περιγραφές των podcast, παρέχεται συνήθως ένας σύνδεσμος προς τον ιστότοπο του επισκέπτη. Αυτό λειτουργεί ως backlink, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ιστολόγια επισκεπτών. Το έχουμε ταξινομήσει ως προηγμένη τακτική SEO, καθώς μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να μπείτε στο μικρόφωνο και να μιλήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρέπει επίσης να συναντήσετε καλά, προκειμένου οι ακροατές να θέλουν να ελέγξουν τον ιστότοπό σας. Αν είστε νευρικοί ή, στη χειρότερη περίπτωση, αβέβαιοι για το προϊόν που προωθείτε, οι ακροατές μπορεί να αποσυρθούν από το να επισκεφθούν τον ιστότοπό σας.

Συμπεριλάβετε τις δικές σας εικόνες

Αν και η συμπερίληψη εικόνων στοκ μπορεί να βοηθήσει στην απεικόνιση των σημείων που σημειώνετε στο κείμενο, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιζήμια για την κατάταξή σας. Το πείραμα διπλής εικόνας απέδειξε ότι η προσθήκη στοκ εικόνων στη σελίδα σας θα μπορούσε να τη βλάψει με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να την βλάψει η κλοπή του περιεχομένου κάποιου άλλου.

Για αυτόν τον λόγο, θα συνιστούσαμε να προσλάβετε έναν φωτογράφο ή τον δικό σας γραφίστα. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μία από τις ιστοσελίδες σας θα μπορούσε να διαθέτει εικόνες και γραφικά που είναι 100% πρωτότυπα. Αυτό θα ήταν επίσης χρήσιμο για τη δημιουργία πρωτότυπων γραφημάτων, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να αποκτήσετε backlinks από δημοσιογράφους.

Το να έχετε τις δικές σας εικόνες και γραφικά θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο στη δημιουργία της δικής σας επωνυμίας. Το branding μπορεί να μην είναι παράγοντας κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης, αλλά σίγουρα κάνει τον ιστότοπό σας πιο ελκυστικό και αναγνωρίσιμο στους επισκέπτες.

Συμπεριλάβετε μια ενότητα σχολίων

Η ενότητα σχολίων είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερη αξία στη σελίδα σας. Βασικά επιτρέπει στους επισκέπτες του ιστότοπου να επεκταθούν σε σημεία που αναφέρονται στο άρθρο ή να ρωτήσουν για πτυχές που δεν έχετε καλύψει. Αυτό όχι μόνο σας δίνει ιδέες για βελτιώσεις, αλλά αυξάνει επίσης τον όγκο του περιεχομένου που διαθέτει η σελίδα.

Με μια ενότητα σχολίων, ο ιστότοπός σας γίνεται ένας πόρος συνεργασίας μεταξύ εσάς και των επισκεπτών σας. Δίνει στους επισκέπτες κάτι άλλο για να διαβάσουν εκτός από το κύριο σώμα του κειμένου, γεγονός που αυξάνει τον χρόνο παραμονής.

Αν και είναι αρκετά εύκολο να προσθέσετε μια ενότητα σχολίων στο ιστολόγιό σας, θεωρούμε ότι είναι ένας προηγμένος παράγοντας κατάταξης βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης, καθώς είναι μια διαρκής δέσμευση. Για να βεβαιωθείτε ότι οι επισκέπτες του ιστότοπου τον χρησιμοποιούν δίκαια, θα πρέπει να έχετε κάποιον να τον ελέγχει περιοδικά.

Ειδικότερα, αυτή η οθόνη θα πρέπει να ελέγχει για ανεπιθύμητα σχόλια και να τα αφαιρεί. Η οθόνη θα μπορούσε επίσης να απαντήσει σε ερωτήματα που έγιναν στην ενότητα σχολίων. Αυτό όχι μόνο επεκτείνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο περιεχομένου της σελίδας, αλλά δίνει επίσης στον αρχικό σχολιαστή έναν λόγο να επιστρέψει στον ιστότοπο.

Μια ενότητα σχολίων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μικρή κοινότητα χρηστών που χρησιμοποιούν τακτικά τους πόρους του ιστότοπού σας.

Κατάταξη στο Google Discover

Το Google Discover λειτουργεί όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμφανίζει ιστότοπους και άρθρα ειδήσεων στους χρήστες με τρόπο ειδήσεων. Εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής Android και iOS της Google

Οι ιστότοποι και τα άρθρα επιλέγονται με βάση τα ενδιαφέροντα του χρήστη. Όπως μια μικρογραφία ιστότοπου, το Google Discover εμφανίζει σύντομες μετα-περιγραφές για κάθε επιλεγμένο ιστότοπο, καθώς και την κύρια εικόνα της σελίδας.

Παρόλο που η Google ισχυρίζεται ότι τα άρθρα που επιλέχθηκαν για το Google Discover είναι αυθαίρετα και δεν βασίζονται σε παράγοντες κατάταξης, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τον ιστότοπό σας καλύτερα κατάλληλο για το μέσο.

Το κύριο πράγμα είναι να υπάρχει τουλάχιστον μία εικόνα υψηλής ποιότητας σε κάθε άρθρο. Όσο καλύτερη είναι η εικόνα, τόσο πιο πιθανό είναι οι χρήστες του Google Discover να κάνουν κλικ στην κάρτα σας. Άλλοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να εμφανίζεστε στο Google Discover περιλαμβάνουν τη λήψη δεσμεύσεων στο Twitter και την παροχή ενημερώσεων ειδήσεων στο περιεχόμενό σας, εκτός από τους τυπικούς παράγοντες κατάταξης.

Εργαλεία & Λογισμικό SEO

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι σαφώς ένα τεράστιο εγχείρημα, με πολλές συγκεκριμένες πτυχές που μπορούν να ξοδέψουν πολύ χρόνο, ενέργεια και πόρους. Από τη διαδικασία έρευνας λέξεων-κλειδιών έως την πλευρά των πραγμάτων στο μάρκετινγκ περιεχομένου, θα ήταν απίστευτα δύσκολο να πραγματοποιηθούν σχετικές εργασίες χωρίς τη χρήση εργαλείων και λογισμικού SEO.

Υπάρχουν εργαλεία SEO εντός και εκτός σελίδας που θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιούν τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους διαχειριστές ιστού. Εκτός από το να κάνουν κάθε μεμονωμένη εργασία πιο κατανοητή και διαχειρίσιμη, μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία SEO στο δεκαπλάσιο.

Στις παρακάτω λίστες, έχουμε επισημάνει τα καλύτερα πληρωμένα και δωρεάν εργαλεία SEO του 2022 που θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε για τους δικούς σας σκοπούς καμπάνιας. Για κάθε εργαλείο, έχουμε συμπεριλάβει μια σύντομη περιγραφή, ενώ επισημαίνουμε επίσης γιατί κάθε εργαλείο θα μπορούσε να προσθέσει ανυπολόγιστη αξία στις επιχειρήσεις SEO σας.

On-Page Εργαλεία SEO

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει σε αυτό το άρθρο, η εκκίνηση του SEO στη σελίδα σας είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς μια πλήρως βελτιστοποιημένη σελίδα, τα προγράμματα ανίχνευσης της Google ενδέχεται να παραιτηθούν από την πλήρη ευρετηρίαση της σελίδας σας, η κατάταξή σας μπορεί να υποφέρει και όλο το περιεχόμενο που ετοιμάσατε για τη σελίδα θα καταστεί άχρηστο.

Οι σελίδες που εμφανίζονται επί του παρόντος στην κορυφή των SERP δεν κατέκτησαν αυτές τις κορυφαίες θέσεις στα τυφλά. βελτιστοποίησαν πλήρως τη σελίδα τους, πιθανότατα με τη βοήθεια ορισμένων από τα πιο σύγχρονα εργαλεία SEO στη σελίδα που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Τα παρακάτω εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν από την αρχή μέχρι τη στιγμή που το περιεχόμενό σας πρόκειται να κυκλοφορήσει, από τη βοήθεια στην έρευνα λέξεων-κλειδιών έως τον έλεγχο για να δείτε εάν έχετε αντιγράψει κατά λάθος ένα ήδη δημοσιευμένο άρθρο.

SEOCrawl 

Το SEOCrawl εκτελεί μια σειρά από εργασίες ρουτίνας ελέγχου σελίδας και παρέχει τις πληροφορίες με γρήγορο και λεπτομερή τρόπο. Τα εργαλεία που παρέχονται από το SEOCrawler περιλαμβάνουν SEO Monitor, SEO Crawler, SEO Dashboard, SEO Reporting και SEO Rank Tracking. Συγκεκριμένα, το SEOCrawler σάς επιτρέπει να ελέγχετε την ταχύτητα της σελίδας σας, να αναγνωρίζετε διπλό περιεχόμενο, να βρίσκετε κατεστραμμένους συνδέσμους και ακόμη και να κάνετε έρευνα λέξεων-κλειδιών.

Ένα άλλο εύχρηστο εργαλείο που προσφέρεται από το SEOCrawler είναι το SEO Cannibalization, το οποίο μελετά τις διευθύνσεις URL του ιστότοπού σας και επισημαίνει περιπτώσεις κανιβαλισμού. Παρουσιάζει αυτά τα δεδομένα με τη μορφή ενός χάρτη θερμότητας που εμφανίζει την κατανομή κλικ του ιστότοπού σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν οι σελίδες τρώνε ή όχι τις πιθανότητες κατάταξης της άλλης.

Μόλις το SEOCrawler αναλύσει τη σελίδα σας, θα παρουσιάσει και θα αποθηκεύσει δεδομένα στον Πίνακα ελέγχου SEO. Από εδώ, μπορείτε να δείτε πόσο μακριά έχει προχωρήσει η σελίδα σας όσον αφορά τη βελτιστοποίηση και επίσης μπορείτε να εντοπίσετε τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Οι τομείς βελτίωσης περιλαμβάνουν συχνά τον εντοπισμό ισχυρότερων λέξεων-κλειδιών.

Οι τομείς βελτίωσης επισημαίνονται καλύτερα από τον Ελεγκτή Ιστοσελίδας, ο οποίος ουσιαστικά θα σας παρέχει μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε προκειμένου να βελτιώσετε τον ιστότοπό σας.

Αντί να προσλάβετε τον δικό σας εσωτερικό σύμβουλο SEO, το SEOCrawler μπορεί να εκτελέσει όλες τις συνήθεις εργασίες για να διατηρήσει την κατάταξη και σταθερότητα του ιστότοπού σας. Χωρίς αυτό, θα έπρεπε να εκτελέσετε όλες τις εργασίες που παρέχονται ξεχωριστά, κάτι που σας καταναλώνει χρόνο και ενέργεια!

Λόγω των πολύπλευρων δυνατοτήτων του, το SEOCrawler έχει γίνει το αγαπημένο εργαλείο πολλών σημαντικών ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένων των Reprise, Chess.com και SeedHub Media.

Copyscape

Το Copyscape είναι ένας ελεγκτής αντιγραφής περιεχομένου με πληρωμή, ο οποίος λειτουργεί για την ανάδειξη περιπτώσεων λογοκλοπής. Για να χρησιμοποιήσετε το Copyscape, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι είτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε τη διεύθυνση HTTP της σελίδας στη γραμμή αναζήτησης του ιστότοπου ή να αντιγράψετε και να επικολλήσετε ολόκληρο το κείμενο από τη σελίδα που ελέγχετε.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το Copyscape θα εμφανίσει τυχόν περιπτώσεις λογοκλοπής που θα βρει στο κάτω μέρος. Εάν εντοπιστεί διπλότυπο, μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε μεμονωμένο σύνδεσμο και να επισκεφτείτε τον ιστότοπο μέσω του Copyscape, όπου θα επισημαίνονται οι περιπτώσεις διπλογράφων. Από εδώ, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν η λογοκλοπή είναι καθαρά τυχαία ή πρόκειται για περίπτωση άρσης ολόκληρων παραγράφων της δουλειάς κάποιου άλλου.

Στο επάνω μέρος, θα σας δώσει επίσης ένα ποσοστό του πόση αντιγραφή έχει γίνει. Γενικά, οποιαδήποτε λογοκλοπή άνω του 3% προκαλεί ανησυχία, αλλά μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας με βάση τις πληροφορίες που παρέχει η Copyscape.

Η τιμή που πληρώνετε για το εργαλείο εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το σώμα του κειμένου. Επί του παρόντος, ο ιστότοπος χρεώνει 3 σεντ (ως εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ) ανά 200 λέξεις και επιπλέον 1 σεντ επιπλέον για κάθε επιπλέον 100 λέξεις.

Το Copyscape Premium είναι επίσης διαθέσιμο για όσους θέλουν να δουν περισσότερο την πρωτοτυπία του ιστότοπού τους. Το Premium σάς επιτρέπει να ελέγχετε 10.000 σελίδες ταυτόχρονα με τη λειτουργία Batch Search.

Ο ιστότοπος προσφέρει δύο πρόσθετες υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομή, το Copysentry Standard και το Copysentry Professional. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στο να εμποδίσετε άλλους ιστότοπους να κλέψουν το περιεχόμενό σας, παρακολουθώντας συνεχώς τον ιστό και συγκρίνοντάς τον με το περιεχόμενο που βρίσκεται στον ιστότοπό σας. Η αντιγραφή μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να βρείτε περιπτώσεις λογοκλοπής που έχουν ελαφρώς τροποποιηθεί. Επίσης, παρακολουθεί όλες τις περιπτώσεις λογοκλοπής που βρέθηκαν, καθώς και τις απαντήσεις σας σε αυτές.

Screaming Frog SEO Spider 

Το Screaming Frog SEO Spider ουσιαστικά εκτελεί τη δουλειά που κάνουν οι αράχνες των μηχανών αναζήτησης, βοηθώντας σας να εντοπίσετε τυχόν τομείς που πρέπει να βελτιωθούν στις διευθύνσεις URL σας. Συγκεκριμένα, το Screaming Frog ειδικεύεται στον εντοπισμό κατεστραμμένων συνδέσμων, στον προσδιορισμό του εάν έχουν τεθεί σε εφαρμογή σωστές ανακατευθύνσεις, στη δημιουργία χαρτών ιστοτόπων XML, στην ανάλυση αρχείων και στον εντοπισμό περιπτώσεων διπλοτύπων.

Το Screaming Frog μπορεί να επισημάνει ποια ρομπότ μηχανών αναζήτησης έχουν ανιχνεύσει σε ποιες σελίδες του ιστότοπού σας και λεπτομερώς πώς αντιδρούν στις διάφορες πτυχές της σελίδας σας. Εάν ορισμένες σελίδες του ιστότοπού σας δεν ανιχνεύονται αλλά θέλετε, το Screaming Frog μπορεί να ανακαλύψει τι δεν πάει καλά με αυτές και να αναφέρει λεπτομερώς τι μπορείτε να κάνετε για να τις διορθώσετε.

Παραδείγματα σφαλμάτων που επισημαίνονται συνήθως από το Screaming Frog περιλαμβάνουν περιγραφές meta που λείπουν, λανθασμένες ανακατευθύνσεις και διπλότυπες ετικέτες τίτλου.

Αυτό το εργαλείο μπορεί επίσης να βρει κακά ρομπότ που επηρεάζουν την εμπειρία χρήστη του ιστότοπού σας, για παράδειγμα, επιβραδύνοντας τη σελίδα σας.

Η βασική έκδοση του Screaming Frog SEO Spider μπορεί να ληφθεί δωρεάν και σας επιτρέπει να αναλύσετε έως και 500 μεμονωμένες διευθύνσεις URL. Η δωρεάν έκδοση σάς βοηθά επίσης να δημιουργήσετε χάρτες ιστοτόπου XML, να ελέγξετε τα χαρακτηριστικά hreflang και να ανακαλύψετε ακριβείς διπλότυπες σελίδες.

Προσφέρεται επίσης μια πληρωμένη έκδοση του Screaming Frog, η οποία σας παρέχει απεριόριστη ανάλυση URL. Αυτή η έκδοση που βασίζεται σε συνδρομή σάς παρέχει επίσης μια σειρά από άλλες δυνατότητες, όπως διαμόρφωση ανίχνευσης, έλεγχος σχεδόν διπλότυπου περιεχομένου, ενσωμάτωση Google Analytics, απόδοση JavaScript, προσαρμοσμένη αναζήτηση πηγαίου κώδικα και ανίχνευση και επικύρωση AMP.

Από το 2022, η έκδοση του Screaming Frog που βασίζεται σε συνδρομή κοστίζει 149 € ετησίως.

Google Search Console 

Το Google Search Console είναι εντελώς δωρεάν για οποιονδήποτε έχει έναν ιστότοπο, επομένως σίγουρα αξίζει να επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες του. Βασικά σας δίνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες του Ιστού αλληλεπιδρούν με την ιστοσελίδα σας στο Google.

Εκτός από το να σας δείχνει πού εμφανίζεται ο ιστότοπός σας στους SERP, το Google Search Console σάς παρέχει επίσης ποσοστά κλικ, ποσοστά μετατροπών και δεδομένα σχετικά με το πόσο συχνά εμφανίζεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Από αυτά τα δεδομένα, καθορίζετε σφάλματα ιστότοπου και περιοχές που απαιτούν προσοχή. Το Google Search Console μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ζητήματα ασφαλείας, όπως πειρατεία και κακόβουλο λογισμικό, σφάλματα διακομιστή, καθώς και ζητήματα χρόνου φόρτωσης ιστότοπου.

Συγκεκριμένα, το Search Console μπορεί να προσδιορίσει πόσο καλά αποδίδει ο ιστότοπός σας σε επιτραπέζιους υπολογιστές και σε κινητά, επιτρέποντάς σας να κατανοήσετε καλύτερα από πού προέρχονται οι αναζητήσεις σας. Από αυτό, μπορείτε να υπολογίσετε ποιους τομείς πρέπει να βελτιώσετε για να κάνετε τον ιστότοπό σας πιο φιλικό προς τα κινητά.

Με αυτό το εργαλείο, θα μπορούσατε επίσης να προσδιορίσετε τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι αναζητήσεις στον ιστό για να βρουν τον ιστότοπό σας. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές στη χρήση των λέξεων-κλειδιών σας.

Το Google Search Console είναι ένας καλός τρόπος για να κατανοήσετε πώς τόσο οι μηχανές αναζήτησης όσο και οι χρήστες ερμηνεύουν τον ιστότοπό σας, βοηθώντας σας να τον οργανώσετε καλύτερα για αυξημένη βελτιστοποίηση.

Η χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Google Search Console είναι εξαιρετική για τους δημιουργούς νέων ιστότοπων, καθώς, όχι μόνο είναι δωρεάν, αλλά σας βοηθά επίσης να ελέγχετε ποιες σελίδες ευρετηριάζονται και ποιες όχι. Στην ενότητα Κάλυψη του Google Search Console, μπορείτε να υποβάλετε συγκεκριμένες διευθύνσεις URL στον χάρτη ιστότοπου, κάτι που ενθαρρύνει την Google να τον ανιχνεύσει νωρίτερα.

SEMrush 

Το SEMrush είναι το τέλειο εργαλείο SEO στη σελίδα για σκοπούς μάρκετινγκ. Αυτό το εργαλείο μπορεί να αναλύσει τη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου των ανταγωνιστών σας και να σας παρέχει διορατικές συμβουλές για το πώς να τους ξεπεράσετε όσον αφορά την κατάταξη. Το SEMrush προσδιορίζει επίσης τις λέξεις-κλειδιά του ανταγωνιστή σας, σας βρίσκει ευκαιρίες backlinking και πραγματοποιεί ελέγχους SEO στον ιστότοπό σας.

Το SEMrush σας διευκολύνει να κατανοήσετε τις διαφορές ανάμεσα σε εσάς και τους ανταγωνιστές σας παρέχοντας Domain Vs. Ανάλυση τομέα. Μέσω αυτού, μπορείτε να εντοπίσετε γιατί ο ανταγωνισμός κατατάσσεται υψηλότερα από εσάς και να καθορίσετε τι να κάνετε γι ‘αυτό.

Η έρευνα λέξεων-κλειδιών σας πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια, εάν θέλετε να φτάσετε στην κορυφή των SERP και να παραμείνετε εκεί. Το SEMrush σάς βοηθά να το κάνετε αυτό με το Magic Keyword Tool του. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε τακτικά για αλλαγές στην ισχύ κατάταξης συγκεκριμένων φράσεων και εμφανίζει δεδομένα όπως το κόστος ανά κλικ και τον όγκο αναζήτησης λέξεων-κλειδιών.

Το SEMrush είναι εξαιρετικό για την επέκταση της ομάδας λέξεων-κλειδιών σας. Με την εισαγωγή μερικών λέξεων-κλειδιών, το SEMrush θα είναι σε θέση να εμφανίσει μερικές χρήσιμες παραλλαγές λέξεων-κλειδιών. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργείτε περιεχόμενο που ταιριάζει με τον τρόπο αναζήτησης των χρηστών του Ιστού.

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε ιδέες για μελλοντικά θέματα με τη λειτουργία Έρευνα θεμάτων του εργαλείου. Με αυτό, μπορείτε να μάθετε ποια είναι τα πιο δημοφιλή υποθέματα επί του παρόντος στην κύρια λέξη-κλειδί σας, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο περιεχομένου. Η Έρευνα θεμάτων σάς δείχνει επίσης πώς ανταποκρίθηκε ο διαγωνισμός στο θέμα, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλίδων και των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποίησαν.

Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες τιμολόγησης διαθέσιμες για το SEMrush, ξεκινώντας με το Pro, το οποίο κοστίζει 99€ το μήνα. Το Guru κοστίζει 190€ το μήνα, ενώ το Business 372€. Κάθε επίπεδο αυξάνει τον αριθμό των έργων και των λέξεων-κλειδιών που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Surfer SEO

Το Surfer SEO είναι ένα εύχρηστο εργαλείο συγγραφής περιεχομένου που σας επιτρέπει να συλλέγετε λέξεις-κλειδιά, να ελέγχετε ιστότοπους ανταγωνιστών και να δομείτε το περιεχόμενο με τρόπο φιλικό προς το SEO. Πληκτρολογώντας απλώς την κύρια λέξη-κλειδί σας στο Surfer, αυτό το εργαλείο μπορεί να συγκεντρώσει τους κύριους ιστότοπους ανταγωνιστών και από εκεί να επιλέξει τις κύριες δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά που πρέπει να στοχεύσετε.

Αφού επιλέξετε τους ανταγωνιστικούς ιστότοπους που θέλετε να αναλάβετε, το Surfer SEO θα καθορίσει πόσο καιρό θα πρέπει να κάνετε το άρθρο, πόσες φορές πρέπει να εισαγάγετε λέξεις-κλειδιά, πόσες παραγράφους να συμπεριλάβετε, καθώς και πόσες επικεφαλίδες θα χωρίσετε το περιεχόμενο με.

Υπάρχει μια σειρά βαθμίδων τιμολόγησης Surfer, που κυμαίνονται από 40€ το μήνα για έναν βασικό λογαριασμό έως 165€ το μήνα για έναν επαγγελματικό λογαριασμό. Το τελευταίο σάς επιτρέπει να αναπτύξετε 10 ξεχωριστούς ιστότοπους και να προσθέσετε 10 μεμονωμένα μέλη ομάδας στον λογαριασμό σας.

Off-Page Εργαλεία SEO

Το SEO εκτός σελίδας είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστεί από το SEO εντός σελίδας και είναι επίσης κάτι που έχετε πολύ λιγότερο έλεγχο. Ωστόσο, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της καμπάνιας SEO σας και να δείτε τις υψηλότερες δυνατές βαθμολογίες.

Όπως και το on-page SEO, υπάρχει ευτυχώς μια πληθώρα εργαλείων SEO εκτός σελίδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τελειοποιήσουν την καμπάνια βελτιστοποίησης της σελίδας σας. Αλλά η επιλογή των σωστών εργαλείων μπορεί να καθορίσει εάν ξεπερνάτε την κατάταξη των ανταγωνιστών σας ή όχι.

Δεδομένου ότι το SEO εκτός σελίδας είναι πιο δύσκολο να γίνει, υπάρχει μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας από ό,τι υπάρχει για να διακριθείτε στο SEO εντός σελίδας. Έχοντας αυτό υπόψη, εδώ είναι οι κορυφαίες φωτογραφίες των εργαλείων SEO εκτός σελίδας:

Ahrefs’ Keyword Explorer

Η Εξερεύνηση λέξεων-κλειδιών του Ahrefs αποτελεί ουσιαστικό μέρος της έρευνας λέξεων-κλειδιών των περισσότερων επαγγελματιών συγγραφέων περιεχομένου. Βοηθώντας σας να περιορίσετε τις λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσετε στο αντίγραφό σας, σας δείχνει πόσο δύσκολο θα ήταν να ταξινομήσετε συγκεκριμένες φράσεις σε κλίμακα από το 1 έως το 100. Εάν μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί σκοράρει κοντά στο 100, τότε θα πρέπει να θεωρήσετε τη φράση εξαιρετικά δύσκολη κατάταξη για. Αν σκοράρει 1, από την άλλη πλευρά, είναι μια εύκολη νίκη.

Πολλά άλλα εργαλεία λέξεων-κλειδιών απαιτούν να εισαγάγετε πρώτα μια λέξη-κλειδί για να βοηθήσετε στην ανάλυση, ενώ η Εξερεύνηση λέξεων-κλειδιών του Ahrefs όχι. Παρέχοντας απλώς αυτό το εργαλείο με έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα του ανταγωνιστή σας, η Εξερεύνηση λέξεων-κλειδιών του Ahrefs μπορεί να αναγνωρίσει όλες τις σχετικές λέξεις-κλειδιά, από όπου μπορείτε να συντάξετε μια λίστα λέξεων-κλειδιών που θα συμπεριλάβετε στο αντίγραφό σας.

Όχι μόνο η Εξερεύνηση λέξεων-κλειδιών του Ahrefs σάς δείχνει πόσες φορές έχει γίνει αναζήτηση για μια λέξη-κλειδί, αλλά αποκαλύπτει επίσης πόσα κλικ αντλούν αυτές οι λέξεις-κλειδιά. Το ποσοστό κλικ είναι πραγματικά το πιο σημαντικό μέρος της έρευνας SEO, γεγονός που κάνει το Ahrefs ανεκτίμητο.

Το Ahrefs είναι το αγαπημένο εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών, καθώς είναι ένα από τα μοναδικά εργαλεία που περιλαμβάνει αποτελέσματα σε μηχανές αναζήτησης εκτός της Google. Με την Εξερεύνηση λέξεων-κλειδιών του Ahrefs, μπορείτε να εκτελέσετε ανάλυση λέξεων-κλειδιών στις ακόλουθες μηχανές αναζήτησης:

  • Google
  • Amazon
  • Bing
  • Yahoo
  • YouTube
  • Yandex (Ρωσία)
  • Daum & Naver (Νότια Κορέα)
  • Baidu (Κίνα)
  • Seznam (Τσεχία)

Το Site Explorer της Ahrefs σάς επιτρέπει επίσης να αξιολογείτε την ανάπτυξη backlink με την πάροδο του χρόνου, να αναγνωρίζετε και να διορθώνετε κατεστραμμένους συνδέσμους, να βλέπετε το ιστορικό SERP, να αποκαλύπτετε κενά περιεχομένου μεταξύ εσάς και του ανταγωνισμού και να μάθετε ποιες είναι οι σελίδες σας με την καλύτερη απόδοση.

Δεδομένου του ποσού που μπορεί να κάνει η Εξερεύνηση λέξεων-κλειδιών της Ahrefs, το εργαλείο SEO είναι δικαιολογημένα ακριβό. Για το πακέτο Lite, μπορείτε να περιμένετε να πληρώνετε 82€ το μήνα. Το πακέτο Enterprise, από την άλλη πλευρά, κοστίζει 828€ το μήνα.

Moz Link Explorer 

Το Moz Link Explorer σάς επιτρέπει να διατηρείτε καρτέλες στα backlinks σας. Επίσημα γνωστή ως Open Site Explorer, η τρέχουσα έκδοση του Moz Link Explorer σάς παρέχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με κάθε backlink που έχετε αποκτήσει από άλλους ιστότοπους.

Συγκεκριμένα, ο εξερευνητής Moz Link αναφέρει λεπτομερώς την Αρχή Τομέα (DA), την Αρχή σελίδας (PA), τη διεύθυνση URL, το κείμενο αγκύρωσης, τον στόχο συνδέσμου και τη βαθμολογία ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθενός από τους συνδέσμους σας. Το Moz Link Explorer ενημερώνεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνετε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες αποκτήσατε τα backlinks.

Αναφέρει επίσης πληροφορίες σχετικά με συνδέσμους που έχετε χάσει έκτοτε, όπως τη συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία τους χάσατε.

Μέσω της χρήσης γραφημάτων και γραφημάτων, το Moz Link Explorer δείχνει επίσης την ανάπτυξη των DA και PA του δικού σας ιστότοπου με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σας δίνει μια ιδέα για το πόσο ωφέλιμα ήταν τα backlinks που έχετε αποκτήσει για τον ιστότοπό σας.

Το Moz Link Explorer έρχεται ως μέρος του μεγαλύτερου πακέτου Moz Pro, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ορισμένα εργαλεία SEO στη σελίδα, όπως το Keyword Explorer. Οι βαθμίδες του Moz Pro περιλαμβάνουν:

  • Lite – 14€ το μήνα
  • Προτιμώμενο – 20€ το μήνα
  • Elite – 31€ το μήνα

SEOquake

Το SEOquake είναι ένα πρόσθετο προγράμματος περιήγησης που σας παρέχει δεδομένα για οργανικές αναζητήσεις. Συγκεκριμένα, το SEOquake είναι ιδιαίτερα καλό για τη συλλογή μετρήσεων σχετικά με την κατάταξη σελίδων, την ημερομηνία προσωρινής μνήμης, την ηλικία τομέα και τα κοινά στοιχεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε όποια ιστοσελίδα κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προσθήκη SEOquake για να πραγματοποιήσετε έλεγχο σελίδας και να συγκεντρώσετε αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο.

Το SEOquake είναι επίσης καλό για τη σύγκριση πολλών σελίδων ταυτόχρονα και τη συλλογή δεδομένων από κάθε μία για τη δημιουργία μιας ενημερωτικής αναφοράς. Αυτή η αναφορά μπορεί να εκτυπωθεί ή να εξαχθεί αλλού.

Οι πηγές δεδομένων ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τις Google, Alexa, Bing και SEMrush.

Αυτό το εργαλείο μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή μιας γραμμής SEO (το όνομα του SEOquake για μια γραμμή εργαλείων) η οποία παραμένει ορατή και εύκολα ελεγχόμενη από οποιαδήποτε ιστοσελίδα στην οποία προσγειώνεστε. Εναλλακτικά, το SEOquake είναι επίσης διαθέσιμο ως πίνακας ελέγχου SEO, γεγονός που κάνει αυτόν τον εύχρηστο αναλυτή σελίδων μόλις ένα κλικ μακριά.

Το SEOquake μπορεί επίσης να εκτελέσει μια βασική ανάλυση λέξεων-κλειδιών έρευνας της σελίδας εάν είναι απαραίτητο.

Μία από τις καλύτερες πτυχές του SEOquake είναι συμβατή με το Google Chrome, το Mozilla Firefox και την Opera. Ακόμα καλύτερα, το πρόσθετο είναι εντελώς δωρεάν!

Web Archive

Το Αρχείο Ιστού αποθηκεύει παλιά δεδομένα από ιστοσελίδες, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς SEO. Ας υποθέσουμε ότι συναντάτε έναν κατεστραμμένο σύνδεσμο σε μια ιστοσελίδα από την οποία θα θέλατε να λάβετε ένα backlink. Θα μπορούσατε να μάθετε τι ήταν κάποτε αυτή η ανακατεύθυνση 404 χρησιμοποιώντας το Αρχείο Ιστού και να το χρησιμοποιήσετε ως έμπνευση για νέο περιεχόμενο.

Δημιουργώντας μια ενημερωμένη έκδοση του άρθρου στο οποίο κάποτε οδήγησε αυτή η ανακατεύθυνση 404, θα μπορούσατε ευκολότερα να πείσετε τον webmaster να παρέχει έναν σύνδεσμο για το νέο περιεχόμενο που δημιουργήσατε.

Θα μπορούσατε επίσης να ανακαλύψετε άλλες ιστοσελίδες που κάποτε συνδέονταν με αυτό το προηγούμενο άρθρο και να απευθυνθείτε στους webmasters τους διαφημίζοντας το νέο σας περιεχόμενο αντικατάστασης.

Το Web Archive είναι δωρεάν για χρήση.

Linkclump 

Μια άλλη επέκταση του Chrome, το Linkclump είναι πολύ απλή όσον αφορά τη λειτουργία, αλλά μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια κατά τη συλλογή πολλών συνδέσμων από μια ιστοσελίδα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Linkclump συγκεντρώνει όλους τους συνδέσμους που βρίσκονται σε μια ιστοσελίδα, ώστε να μην χρειάζεται να αντιγράψετε και να επικολλήσετε κάθε σύνδεσμο ξεχωριστά.

Αφού συγκεντρωθούν, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της υποβολής αυτών των συνδέσμων στο πρόχειρό σας, του ανοίγματός τους σε νέες καρτέλες ή της αποθήκευσης τους ως σελιδοδείκτες.

Αυτή η λειτουργία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην καμπάνια SEO σας, εάν, για παράδειγμα, εντοπίσετε πολλούς κατεστραμμένους συνδέσμους σε έναν ιστότοπο που θα θέλατε να αντικαταστήσετε με τον δικό σας. Το Linkclump οργανώνει όλους αυτούς τους συνδέσμους μαζί, διευκολύνοντάς σας να επικοινωνήσετε με τον κάτοχο του τομέα και να τονίσετε τους εν λόγω κατεστραμμένους συνδέσμους σε αυτόν.

Αυτό το εύχρηστο εργαλείο δίνει προτεραιότητα στην ευκολία και είναι εντελώς δωρεάν για προσθήκη στο πρόγραμμα περιήγησής σας!

Check My Links 

Εάν έχετε βρει μια ιστοσελίδα από την οποία θα θέλατε να αποκτήσετε ένα backlink, το Check My Links μπορεί να σαρώσει τη σελίδα για να εντοπίσει όλους τους κατεστραμμένους συνδέσμους. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τους τύπους Linkclump για να συνδυάσετε όλους τους κατεστραμμένους συνδέσμους που εντοπίστηκαν σε μια τακτοποιημένη λίστα.

Μετά από αυτό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον webmaster με τη λίστα με τους κατεστραμμένους συνδέσμους σας. Παρέχοντας αυτήν την υπηρεσία στον webmaster, μπορεί να νιώσει την τάση να αντικαταστήσει τους κατεστραμμένους συνδέσμους που προσδιορίζονται με backlinks στον ιστότοπό σας.

Talkwalker Alerts 

Το Talkwalker Alerts είναι μια ωραία εναλλακτική λύση στο Google Alerts. Λειτουργεί για να σας ενημερώνει κάθε φορά που βρίσκει τους όρους αναζήτησης ή την επωνυμία που έχετε επιλέξει στον Ιστό. Όσον αφορά τα οφέλη για το SEO, το Talkwalker Alerts μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την επωνυμία σας και τον ανταγωνισμό σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε νέες ευκαιρίες backlinking και να βεβαιωθείτε ότι τα backlinks στον ιστότοπό σας είναι επωφελής για την κατάταξή σας.

Μέτρηση και Αναφορά

Αφού εφαρμόσετε τη στρατηγική SEO εντός και εκτός σελίδας, εκτός από την περιοδική ενημέρωση του περιεχομένου σας, πρέπει να μετρήσετε και να αναφέρετε την επιτυχία της καμπάνιας σας. Η μέτρηση και η αναφορά του SEO σας είναι, φυσικά, ουσιαστικής σημασίας για τον καθορισμό της επιτυχίας των προσπαθειών SEO σας, και επίσης ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό περιοχών που πρέπει να βελτιωθούν.

Το SEO δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι που γίνεται εφάπαξ. Απαιτούνται συνεχείς έλεγχοι συντήρησης προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής επιτυχία της καμπάνιας σας. Διαφορετικά, η ιστοσελίδα σας μπορεί να καταστεί παρωχημένη και να χάσει τον ανταγωνισμό.

Οι κύριες μετρήσεις που πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά περιλαμβάνουν:

Έσοδα και οργανικές μετατροπές

Το ποσό των εσόδων και των οργανικών μετατροπών που δημιουργούνται από μια καμπάνια SEO είναι πιθανώς η πιο σημαντική μέτρηση που ενδιαφέρει τα αφεντικά. Η βελτιστοποίηση του περιεχομένου σας και η κατάκτηση της κορυφής των SERP δεν είναι ο τελικός στόχος, όσο και ο σκοπός ενός Καμπάνια SEO – ο τελικός στόχος είναι πάντα η εξασφάλιση του μεγαλύτερου όγκου πωλήσεων ή η εγγραφή του μεγαλύτερου αριθμού χρηστών στον ιστότοπό σας.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα και οι οργανικές μετατροπές θα μπορούσαν να σχετίζονται με:

  • Πωλήσεις – Ο ιστότοπός σας αλλάζει μονάδες; Είναι υπέροχο που ο ιστότοπός σας λαμβάνει επισκεψιμότητα από το SEO σας, αλλά πόσοι από αυτούς τους επισκέπτες αγοράζουν πραγματικά το προϊόν σας;
  • Δημιουργία λογαριασμού και εγγραφές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – Εάν οι επισκέπτες απολαμβάνουν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας και θα ήθελαν να ακούσουν περισσότερα από εσάς στο μέλλον, θα ενταχθούν στον ιστότοπό σας δημιουργώντας έναν λογαριασμό ή εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο σας.
  • Κοινή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Μπορεί να θεωρηθεί μετατροπή όταν ένας χρήστης ιστού μοιράζεται το περιεχόμενό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι του άρεσε το περιεχόμενό σας στο επίπεδο που θέλει να το μοιραστεί με τους συνομηλίκους του. Προφανώς, βλέπουν επίσης το περιεχόμενό σας ως αξιόπιστο και πιθανότατα θα επισκεφθούν ξανά τον ιστότοπό σας στο μέλλον.
  • Λήψεις εφαρμογών – Εάν έχετε δημιουργήσει μια εφαρμογή και λαμβάνει έναν αξιοπρεπή αριθμό λήψεων, τότε μπορείτε να το εξετάσετε εν μέρει λόγω της καμπάνιας SEO σας.

Ορατότητα

Η ορατότητα αναφέρεται στο πόσα άτομα μπορούν να βρουν τον ιστότοπό σας στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης. Είναι μια από τις πιο άμεσες μετρήσεις του SEO, καθώς μπορεί να περιοριστεί σε ένα μόνο στατιστικό.

Η ορατότητα είναι ένα πολύτιμο στατιστικό στοιχείο καθώς δείχνει την απόδοσή σας όσον αφορά την αναρρίχηση SERP. Σας επιτρέπει επίσης να υπολογίσετε πόση πρόοδο πρέπει ακόμα να σημειώσετε όσον αφορά το SEO. Είναι ένας δείκτης του πόσο καλά κατατάσσονται οι επιλεγμένες λέξεις-κλειδιά σας και διπλασιάζεται ως μέσο ανάλυσης της προόδου των ανταγωνιστών σας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης της ορατότητας, συμπεριλαμβανομένου του Εργαλείου παρακολούθησης θέσης στο Semrush. Αυτό σας επιτρέπει να συγκρίνετε την προβολή του δικού σας ιστότοπου με τους κύριους ανταγωνιστές σας.

Κατάταξη λέξεων-κλειδιών

Η δημιουργία σχετικών λέξεων-κλειδιών κατά την έναρξη της καμπάνιας SEO σας είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η παρακολούθηση αυτών των λέξεων-κλειδιών – και πόσο καλά κατατάσσονται οι ιστοσελίδες σας για αυτές – είναι εξίσου σημαντική. Υπάρχουν πολλά εργαλεία SEO που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε και να παρακολουθήσετε τις λέξεις-κλειδιά σας, συμπεριλαμβανομένων των Ahrefs, Google Analytics, Moz, Semrush και πολλών άλλων.

Σε αυτά τα εργαλεία, θα μπορείτε να προσδιορίσετε πόσο καλά κατατάσσεστε για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά σε σχέση με το πόσο καλός είναι ο ανταγωνισμός. Από εδώ, μπορείτε να κρίνετε εάν έχετε χρησιμοποιήσει τις επιλεγμένες λέξεις-κλειδιά ανάλογα και εάν πρέπει να αλλάξετε τη στρατηγική σας για τις λέξεις-κλειδιά. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει επίσης να σχεδιάσετε στρατηγικές λέξεων-κλειδιών για το μέλλον.

Η παρακολούθηση λέξεων-κλειδιών είναι ουσιαστικά η διαδικασία για να βεβαιωθείτε ότι οι επιλεγμένες λέξεις-κλειδιά σας προσφέρουν το SEO που είχατε προβλέψει.

Backlinks

Έχουμε μιλήσει πολύ για backlinks σε αυτό το άρθρο, αλλά σίγουρα αξίζει να το αναφέρουμε ξανά εδώ. Τα backlinks είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κατάταξης στο Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης. Το να έχετε ποιοτικούς συνδέσμους που οδηγούν πίσω στον ιστότοπό σας είναι ένας από τους κύριους τρόπους για να αποδείξετε στην Google ότι ο ιστότοπός σας έχει εξουσία στο επιλεγμένο θέμα, καθώς κάθε backlink λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης.

Αλλά η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ποιότητα – όχι στην ποσότητα. Επομένως, τα backlinks πρέπει να παρακολουθούνται σωστά με την πάροδο του χρόνου. Κατά την παρακολούθηση, διασφαλίζετε ότι οι πηγές των backlinks προέρχονται από αξιόπιστους ιστότοπους και όχι από αναξιόπιστες, ελλιπώς βελτιστοποιημένες πηγές. Το τελευταίο σίγουρα θα μειώσει την κατάταξη του ιστότοπού σας.

Για να παρακολουθείτε την ποιότητα των backlinks σας, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τα Ahrefs, Semrush Backlink Checker και Moz Link Explorer.

Οργανική επισκεψιμότητα αναζήτησης

Η επισκεψιμότητα οργανικής αναζήτησης σχετίζεται με την επισκεψιμότητα που λαμβάνετε οργανικά μέσω των αναζητήσεων Google. Αυτό μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: οργανική αναζήτηση λέξεων-κλειδιών και αναζήτηση λέξεων-κλειδιών επωνυμίας. Το πρώτο υπονοεί ότι ο ερευνητής δεν γνώριζε την επωνυμία σας στο παρελθόν και σας ανακάλυψε μέσω των λέξεων-κλειδιών σας. Η οργανική αναζήτηση λέξεων-κλειδιών είναι επίσης η πιο σημαντική ένδειξη ότι η καμπάνια σας SEO λειτουργεί.

Για να μετρήσετε την επισκεψιμότητα της οργανικής σας αναζήτησης, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Semrush Traffic Analytics ή τον Έλεγχο επισκεψιμότητας ιστότοπου της Ahrefs.

Ανάλυση Ανταγωνιστή

Το πρόβλημα με τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι ότι υπάρχει ένα άκαμπτο σύνολο κανόνων που ορίζονται από την Google που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι ιστότοποι. Δεδομένου ότι η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης θα τιμωρήσουν οποιονδήποτε παραβιάζει τις οδηγίες της, δεν υπάρχει περιθώριο να πειραματιστείτε ή να δοκιμάσετε τακτικές SEO που δεν χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σας.

Οι σελίδες των ανταγωνιστών σας πιθανότατα θα εφαρμόζουν τις ίδιες στρατηγικές SEO εντός σελίδας με εσάς – πραγματοποιώντας έρευνα λέξεων-κλειδιών, οργανώνοντας τον ιστότοπό τους σε σιλό και δημιουργώντας χάρτες ιστότοπου. Για αυτόν τον λόγο, είναι απίστευτα δύσκολο όχι μόνο να προηγηθείς από τον ανταγωνισμό αλλά και να παραμείνεις μπροστά. Ακόμα κι αν φτάσετε στα SERP, ένας ανταγωνιστής θα μπορούσε εύκολα να σας προσπεράσει ανά πάσα στιγμή!

Για το λόγο αυτό, η ανάλυση των ανταγωνιστών πρέπει να γίνεται περιοδικά. Αυτή η πρακτική συνεπάγεται ότι ελέγχετε το SEO στη σελίδα του ανταγωνισμού για να δείτε εάν κατατάσσονται για τυχόν νέες λέξεις-κλειδιά. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το προφίλ backlink τους για να δείτε αν έχουν αποκτήσει νέα. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε μεγαλύτερη αίσθηση των δυνατών και των αδυναμιών σας, ενώ παράλληλα εντοπίζετε τομείς του ιστότοπού σας που πρέπει να βελτιωθούν.

Κάθε φορά που ξεκινάτε μια ανάλυση ανταγωνιστών, είτε είναι η πρώτη φορά που την κάνετε είτε όχι, πρέπει να ελέγξετε ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ανταγωνισμός. Αν και μπορεί να παρέμεινε το ίδιο, υπάρχει κάθε πιθανότητα να εμφανιστεί ένας νέος ιστότοπος και να καταφέρει να καταταχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για να μάθετε ποιοι είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία επί πληρωμή όπως το Ahrefs ή το Semrush. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν εργαλεία όπως το Ubersuggest, αν και τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι περιορισμένα.

Αυτά τα εργαλεία θα εμφανίσουν μια λίστα ιστότοπων που κατατάσσονται για παρόμοιες λέξεις-κλειδιά, από την οποία μπορείτε να επιλέξετε ιστότοπους που είναι σαφώς ανταγωνιστικοί μαζί σας, δηλαδή προσφέρουν την ίδια υπηρεσία. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να δείτε ποιες λέξεις-κλειδιά κατατάσσονται, πώς χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις-κλειδιά και τι είδους backlinks έχουν αποκτήσει.

Αφού ερευνήσετε τους κορυφαίους ανταγωνιστές, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε νέο περιεχόμενο – ή να αναδιοργανώσετε παλαιότερο περιεχόμενο – για να στοχεύσετε αυτές τις νέες λέξεις-κλειδιά. Επίσης, θα πρέπει να κρίνετε την εξουσία των backlinks που έχουν συγκεντρώσει και να κοιτάξετε να ταιριάζουν με αυτό.

Συμπέρασμα

Το SEO είναι το πιο σημαντικό όχημα για την απόκτηση σχετικής επισκεψιμότητας, τη διατήρηση ενός κοινού και τη δημιουργία εσόδων. Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, το να έχετε μια καλά οργανωμένη καμπάνια SEO είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.

Στο παρελθόν, η διεξαγωγή έρευνας λέξεων-κλειδιών, η επικόλληση ενός συνδέσμου στον ιστότοπό σας οπουδήποτε μπορούσατε και η πληρωμή για backlinks ήταν η έκταση του SEO – αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Για να επιτύχετε και να διατηρήσετε κατάταξη στο Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης, πρέπει να ακολουθήσετε μια αυστηρή ηθική διαδρομή SEO.

Η καλύτερη προσέγγιση στο SEO θα ήταν να ακολουθήσετε την προσέγγιση του λευκού καπέλου: να γράψετε υψηλής ποιότητας, πρωτότυπο περιεχόμενο, να διεξάγετε συνεχή έρευνα λέξεων-κλειδιών, να δημιουργήσετε συνδέσμους οργανικά και να κάνετε τον ιστότοπό σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό και ευανάγνωστο σε όλους όσους τον επισκέπτονται.

Σε όλη την καμπάνια SEO, χρησιμοποιήστε μια σειρά από εργαλεία SEO, όπως το Semrush, το Google Search Console και το Moz Link Explorer για να οργανώσετε και να μετρήσετε τις προσπάθειές σας.

Θέλεις Προσφορά για SEO;

Θα επικοινωνήσει άμεσα ένας SEO Expert

Πίνακας Υπηρεσιών